Св. Евфимия Всехвална Прехвална. Св. Евфимия се чества на 16

...
Св. Евфимия Всехвална Прехвална. Св. Евфимия се чества на 16
Коментари Харесай

Житие на света великомъченица Евфимия Всехвална

Св. Евфимия Всехвална Прехвална. Св. Евфимия се празнува на 16 септември, когато потърпевша, а на 11 юли се възспоменава чудотворството на нейните свети мощи. То било проявено във време на ІV космополитен събор в Халкидон.

Тоя събор бил призован при император Маркиан и императрица Пулхерия в 451 година Повод за свикването му дала ереста на александрийския патриарх Диоскор и на цариградския архимандрит Евфихий. Тези еретици лъжливо учели, че Иисус Христос не е имал две природи - божествена и човешка, а единствено една - божествена.

На събора най-вече се показал цариградския патриарх Анатолий и йерусалимския патриарх Ювеналий. Спорове и доказателствата и от двете страни не довеждали до никакъв край. Тогава патриарх Анатолий предложил - и православни, и еретици да напишат поотделно своето изповедание и двете да ги слагат в ковчега, в който били мощите на света Евфтимия. На това се съгласили всички.

Двете вероизповедания били написани и сложени върху мощите на великомъченицата. Ковчегът бил затворен и с царски щемпел запечатан, а още и военна стража била сложена. Тогава всички прекарали три дни в пост и молитва. Когато на четвъртия ден отворили ковчега, всички видели, че православното вероизповедание стои в дясната ръка на светицата, а еретическото - под нейните нозе. Така с Божия мощ разногласието бил решен в интерес на православните.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР