Св. Ефрем е роден в град Низибия в Месопотамия около

...
Св. Ефрем е роден в град Низибия в Месопотамия около
Коментари Харесай

Честваме паметта на преподобните отци Ефрем Сириец и Исаак Сириец

Св. Ефрем е роден в град Низибия в Месопотамия към 306 година От ранна възраст той изучавал главните истини на вярата и усвоявал християнските добродетели. Бил ръкоположен за дякон, само че не поискал да получи по-висок ранг, тъй като предпочитал да живее като подвижник и да се занимава с богословски писания. А когато през 363 година византийците предали Низибия на персите, Ефрем я напуснал и отишъл в град Едеса, където се подвизавал в прилежаща планина и траял да се занимава с богословска просвета. Не знаел гръцки език, само че от преводите на творенията на гръкоезичните отци се срещнал в детайли с богословските разногласия в битката с ересите.

През 370 година посетил свети Василий в Кесария, а малко по-късно пътувал при отците и подвижниците на Египет. Основал богословска школа в Едеса, от която излезли доста популярни учители на Сирийската черква. Като боговдъхновен църковен публицист, стихотворец и интерпретатор на Свещеното Писание свети Ефрем е оставил голям брой съчинения. Покаянието и битката с прегрешението са съществени тематики в писанията му. А неговата молитва " Господи и Владико на моя живот " и до момента е в православното свещенодействие през Великия пост. Упокоил се в 373 година

Св. Исаак Сириец е един от великите подвижници на християнството, припомня Българска телеграфна агенция. Живял през VII век като аскет недалече от античния град Ниневия в Месопотамия. За известно време бил и Ниневийски свещеник, само че още веднъж се върнал към монашеския живот. Той работил и като публицист богослов, като задълбочено разяснявал Свещеното Писание и съществени истини на християнската религия. Давал препоръки за духовния живот, почерпени от персоналния му подвижнически опит, приказвал за съзерцанието и молитвата, за положението на праведност и прегрешение, и други. Творенията му дружно с тези на св. Ефрем са основополагащи за духовния живот на всеки християнин.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР