Св. апостол Карп, един от седемдесетте апостолиЖитие на св. апостол

...
Св. апостол Карп, един от седемдесетте апостолиЖитие на св. апостол
Коментари Харесай

Св. ап. Карп. Св. мчк Георги Софийски

Св. деятел Карп, един от седемдесетте апостолиЖитие на св. деятел Карп

Св. Карп се числи към 70-те апостоли на Иисуса Христа. Той бил помощник на св. деятел Павел. Първовърховният деятел написа във второто си обръщение до своя възпитаник Тимотей: " Когато дойдеш, донеси фелона, който оставих в Троада, при Карпа, и книгите, изключително кожените " (2 Тим. 4:13).

За Карп се знае, че отнасял посланията на деятел Павел до тяхното предопределение, както загатва самият деятел. Карп бил свещеник в македонския град Бер и ревниво се грижел за разпространяване на Христовата религия. Проповядвал Евангелието и на остров Крит, където приел в къщата си свети Дионисий Ареопагит. Този апостолски мъж свидетелствува за св. ап. Карп, че бил човек с неизмеримо бездънен разум, благост и безобидност, че във привидение му се явил Сам Господ Иисус със Своите ангели и че в никакъв случай не правил света литургия, без да получи авансово небесно привидение.

Свети деятел Карп претърпял доста премеждия за Христовото име и най-сетне бил погубен от враждебно настроени против християнската религия евреи.

В памет на свети деятел Карп, един от седемдесетте апостоли

Свети Карп се числи към седемдесетте апостоли на Господ Иисус Христос. Той бил помощник на свети деятел Павел, чиито послания отнасял до местата, за които били предопределени. Така много време Карп се трудил дружно с деятел Павел, благовестейки на всички места Христовото слово. Заради това той претърпял значително беди и скърби. След това свети Карп бил подложен от деятел Павел за свещеник на град Берия в Тракия.

Свети деятел Карп проповядвал Христовото евангелие и на остров Крит, където приел в своя дом свети Дионисий Ареопагит. Там Господ му се явил във привидение, до момента в който Карп Му се молел да накаже двама грешници. Господ споделил на Карп:

- Мъчи Ме още, тъй като Аз съм подготвен още един път да пострадам и да бъда разпънат поради спасението на индивидите!

Свети Дионисий Ареопагит свидетелства още за свети Карп, че той в никакъв случай не започвал да служи света Литургия, без да получи преди този момент небесно привидение.

Докато светителствал в Берия, Карп обърнал към Христа доста елини езичници. Изобличавайки иудеите, той им говорел, че разпнатият от тях Христос е същинският Бог и Творецът на всичко съществуващо. По-късно той бил грубо погубен от иудеите и по този начин предал душата си в ръцете на Господа. Неговите почтени мощи били положени от правилни и богобоязливи хора в града, в който той светителствал и посредством тях мнозина заболели се излекували, за популярност на Христа, нашия Бог. Амин.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР