Св. ап. Ерм свършил мъченически живота си. Той оставил твърде

...
Св. ап. Ерм свършил мъченически живота си. Той оставил твърде
Коментари Харесай

Днес Почитаме Небесния Закрилник На Пловдив! Ето Какво Повеляват Вековните Традиции!

Св. ап. Ерм приключил страдалчески живота си. Той оставил прекомерно поучителната книга " Пастир ".

2. Свети страдалец Ермий - император Антонин (138–161 г.), който подхванал грубо гонение срещу християните, пратил в град Комана един от сановниците си, на име Севастиан, с цел да съди християните. Веднага му известили, че в града живее престарелият боец Ермий, който изповядва християнската религия.

Севастиан заповядал ужасно да мъчат стареца. Но Божията мощ била с него и той оставал незасегнат измежду изтезанията – пламъкът не се докоснал до него, отровното пиво не му развалило. Като видял това деяние на силата Господня, езичникът-магесник, който приготвял отровно пиво, повярвал в Христа.

Севастиан изпаднал в страшна гняв, като разбрал за случилото се. Той незабавно осъдил на гибел новия християнин, който по този метод се удостоил с кръщение в своята лична кръв и като страдалец положил своя живот за вярата. А Ермий бил подложен още веднъж на мъчения, само че той всичко понасял радостно и умерено, сякаш не чувствувал болежка. Мъчителят заповядал да му извадят очите.

Много чудеса направил Господ поради светия страдалец: мъчителите ослепели заради неверието си, и Ермий ги излекувал посредством приканване името на Господа. Но всичко това не довело Севастиан до схващане на истината. Той продължавал да изобретява нови мъчения – одрали Ермия жив и най-сетне му отрязали главата. Тайни християни с страхопочитание погребали тялото на светия страдалец и доста чудеса се правили над гроба му.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР