Св. Анна (от староеврейската дума Hannah - благодат, бел. ред.)

...
Св. Анна (от староеврейската дума Hannah - благодат, бел. ред.)
Коментари Харесай

Християните почитат днес св. Анна, закрилница на семейството и майчинството

Св. Анна (от староеврейската дума Hannah - " берекет ", бел. ред.) е считана за закрилница на фамилията и майчинството, на девиците и вдовиците. Според Протоевангелието на Яков праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца.
 
Желанието и молитвите им към Бога били толкоз откровени, че той се смилил над тях и извършил молбата им. Един ден, до момента в който Анна работела в градината, при нея се явил ангел и споделил:
" Анно, твоята молитва е чута. Твоите вопли минаха облаците. Твоите сълзи капнаха пред Господа. Ти ще родиш благословена щерка, поради която ще бъдат благословени всички земни родове. Чрез нея ще бъде обещано избавление на целия свят. Ще я наречеш Мария ".
 
След девет месеца - на 8 септември, се родила бъдещата майка на Исус. Родителите ѝ дали обещание да я предадат в работа на Бога и на 3-годишна възраст Мария била отведена в Йерусалимския храм.
 
В националната традиция майката на Богородица е тачена като знак на женското начало. Празникът ѝ е свързван също с поврата в природата и новото начало.
 
Празникът е прочут като Зимна св. Анна. Църквата уважава паметта ѝ също в деня на нейното успение - 25 юли (Лятна св. Анна).
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР