>Св. Андрей Първозвани е християнски проповедник и е брат на

...
>Св. Андрей Първозвани е християнски проповедник и е брат на
Коментари Харесай

Андреевден е, започва преходът от есента към зимата

>
Св. Андрей Първозвани е християнски просветител и е брат на Св. Петър. От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите възпитаници. Проповядвал в Мала Азия, Грузия и Скития, поради което е считан за настойник на Румъния и Русия.Когато апостолите се разпръснали по света, с цел да проповядват Евангелието, Св. Андрей обиколил доста земи - Византия, Тракия, Русия, Рим. Хората вярвали, че може да излекува страшни и неизлечими заболявания. За проповядването на християнската религия Св. първоапостол Андрей получава смъртна присъда и е разпънат на кръст. По време на ръководството на Константин Велики тялото му било пренесено в Цариград, в църквата на Светите апостоли.

По-късно през 1208 година главата му била пренесена в Рим, където се пази в църквата " Св. Петър ". През 1964 година, с цел да уважи подобряването на връзките сред Римокатолическата черква и Цариград, тя е дарена на Цариградската патриаршия.

Името на Св. Андрей Първозвани постоянно се среща в Евангелието.

За него се загатва в описа за нахранването на народа с пет ечемични хляба и с две риби.

Църковният празник се назовава от народа Андреевден, Едрей, Едрин или Мечкин ден. Той е обвързван в националния календар с визиите за прехода от есента към зимата.

Вярва се, че Св. Андрей е настойник на мечката и неин повелител. В доста предания се споделя, че той се явява пред хората, яхнал мечка и прогонва зимата и дългите нощи.

Според националните възгледи и знания в региона на астрономията на този ден стартира повишаването на деня. Българската сентенция гласи: " На Едрей ден стартира да наедрява денят, колкото едно просено /житно, маково или синапено/ зърно ".

Имен ден честват Андрей, Андриян, Андрея, Андреа.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР