Сутринта в столичния кв. „Младост” 1 започна с протест на

...
Сутринта в столичния кв. „Младост” 1 започна с протест на
Коментари Харесай

Собственикът на спорния терен в „Младост”: Никой не може да злоупотребява с правото си на протест

Сутринта в столичния кв. „ Младост” 1 стартира с митинг на живущите от няколко блока против застрояването на зелени площи в региона. Теренът обаче е частен. Притесненията им са, че на мястото ще изникне нова постройка и улица към нея.

Протестиращите обявиха, че не знаят кой е притежателят на противоречивото място, само че няма да се откажат, до момента в който не се подсигурява запазването на зелените площи.
Отново митинг в „ Младост ” против застрояването на зелени площи По думите на локалните, децата няма къде да играят, тъй като детската площадка зад 73-ти блок е превърната в паркинг
Няколко часа след излъчването на репортажа, от чужбина с нас се свърза притежателят на парцела госпожа Гергана Симова.

По нейните думи, теренът е частен и не би следвало да се употребява като зелени площи или публичен паркинг. В писмото си до bTV тя написа още:

„ Никой не може да злоупотребява с правото си на митинг, нито да го употребява с политически цели, с цел да поврежда непознати ползи, нито да изисква неща, които не му се следват по закон.”

Имотите пред блок 73, за които имат искания и са мотив за митингите и жалбите, са частна благосъстоятелност, нито са зелени площи, нито публичен паркинг, нито площадка за разхождане на животни, нито се употребяват като такива”.

Относно правото си на градеж в парцела, госпожа Симова прибавя, че отстоянията от жилищните здания са измерени и съгласно работещия организационен проект силуети на бъдещи здания не биха довели до помрачаване на блок 73, каквото е едно от главните терзания на живущите.

В своя позиция от Столична община обясниха, че с цел да бъде приключеното регулационното поръчителство, наложително изискване е съществуването на контракт по член 15 от Закон за устройство на територията, което урежда сметките по регулация сред Столичната община и притежателя на парцела. Още предходната година обаче кметът на София Йорданка Фандъкова е отказала да подпише предварителния контракт. Поради тази причина за зоната няма влезнал в действие проект, нито извадени позволения за градеж.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР