Сутринта на 30 март 2023-а 40-годишната Мирослава Стоянова от Долна

...
Сутринта на 30 март 2023-а 40-годишната Мирослава Стоянова от Долна
Коментари Харесай

Разкъсаната от кучета санитарка в Долна Оряховица - жертва на трудова злополука

Сутринта на 30 март 2023-а 40-годишната Мирослава Стоянова от Долна Оряховица отива на работа. Тя обаче е застигната от глутница озверели кучета, които безусловно я раздират. Жената издъхва в пъклен страдания.

Трагедията доби ненадейно развиване в последните седмици и изведе на напред във времето недостатъци в родното законодателство. Рекорден иск от 450 хиляди лева предявиха наследниците на Мирослава към работодателя МБАЛ “Св. Иван Рилски ” в Горна Оряховица, написа 24 часа.

Била е убита на път за работа, т.е. става дума за трудова злополука, произнесли се от Национален осигурителен институт.

Съгласно наредбата на член 55, алинея 2 от Кодекса за обществено обезпечаване трудова е и злополуката, станала по време на нормалния път при отиване или при връщане от работното място до: главното място на живеене или до друго в допълнение място на живеене с непрекъснат характер; мястото, където обезпечения нормално се храни през работния ден; мястото за приемане на заплащане ”.

В случай на настъпила трудова акцидент работодателят носи имуществена отговорност за настъпилите вреди, гласи нормата. Голямата сума е на път да провокира съществени финансови и управнически разтърсвания във втората по величина общинска болница в страната.

Управителят д-р Иван Иванов хвърли оставка,

тъй като не може да изплати близо половин милион лв., без това да вкара в задължения финансово постоянното сега лечебно заведение. Проблемът излезе отвън болничните коридори и увисна на плещите на принципала - общинския съвет в Горна Оряховица.

Оттам на последното съвещание се чуха гласове за оставка на болничния началник с главен укор - не обжалвал разпореждането на Национален осигурителен институт, което признава жестоката гибел на Мирослава за трудова акцидент.

На 27 юли съветниците би трябвало да решат ще сключат ли извънсъдебно съглашение и да платят на родителите и на 13-годишния наследник, останал без майка. В противоположен случай се обрисува дълга правосъдна сага, а лихвите към този момент текат от момента на нещастието.

“От морална гледна точка болницата няма отговорност  за нещастието, просто законът по този начин е уредил обстановката - и по тази причина сме решили, че едно обжалване на разпореждането на Национален осигурителен институт щеше да забави процеса до 1 година.

Това ни беше главният мотив, че предвид на обстановката и доказателствата няма по какъв начин да бъде оспорено, че това е трудова акцидент ”, изясни юристът на болничното заведение Касим Местан. (Виж карето по-долу.)

Преди към 5 година изменили закона. Дотогава времето, когато случай се признава за трудова акцидент, било рамкирано - до 1 час преди или след работа. По-късно това рамкиране било отстранено, разясниха специалисти.

Макар и недомислено, това надали би трансформирало съответната обстановка със санитарката - на 30 март тя е трябвало да застъпи на промяна в 7,30 ч и когато е била нападната от песовете, е отивала към нейна колежка в Долна Оряховица, която да я откара до болничното заведение.

“Случаят е задоволително тежък. Всички в болничното заведение бяхме потресени, събрахме пари и ги дарихме на околните още преди изобщо да стане ясно дали това е трудова акцидент. С решение на управлението дадохме и една брутна заплата на детето.

Съпричастни сме. Няма да разясня правната страна на въпроса, само че от морална позиция за мен е недопустимо тежестта да се поеме от болничното заведение, която няма никаква виновност, а не от съответния причинител, който е открит ”, уточни доктор Иван Иванов след среща в общинския съвет с юриста на потърпевшите в отговор на поканата за непринудено осъществяване.

От болничното заведение бяха безапелационни, че ще заведат регресен иск след привършване на досъдебното произвеждане. От общинския съвет като принципал също не желаят да се стига до съд, тъй като изходът на такова дело е предупреден и даже да се понижи компенсацията, то ще се компенсира от лихвите и разноските.

Преговорите сред страните не престават в търсене на взаимноизгоден вид.

“Сумата е огромна за болничното заведение, ще влезем отново в отговорности, а таман се избавихме. Болницата сега няма просрочени отговорности ”, разяснява ръководителят на съветниците Даниел Костадинов.

Последната контраоферта, която ще внесе той за гласоподаване, е за 250 хиляди лева - 150 000 лева за детето на Мирослава и по 50 хиляди за родителите. Ако се стигне до извънсъдебно съглашение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР