Сутрин никой не се буди с мисълта за COVID-19, освен

...
Сутрин никой не се буди с мисълта за COVID-19, освен
Коментари Харесай

Къде се заразяваме с КОВИД най- често?

Сутрин никой не се буди с мисълта за COVID-19, с изключение на заболелите и лекарите. От три години Васко Величков следва медицина. В абсолютния кипеж на първата вълна на пандемията стартира процедура при персоналната си лекарка.

„ Видях доста хора, инфектирани с този вирус. Стресът беше напълно на плещите на нея и нейния екип ”, изясни студентът по медицина.

Успява да натрупа и наблюдения – къде и по какъв начин се заразяват хората. Градският превоз е измежду най-големите инкубатори на болестта, удостоверява доктор Ирина Гайтаневска от РЗИ. Тя  дава отговор за контрола на заразните заболявания, само че COVID-19 се оказва мъчно контролируем.

И въпреки всичко Васко отбелязва: „ Надали е здравословно прекомерното вторачване зад коя седалка дебне вирусът. Просто си мийте ръцете и кихайте в салфетка ”.

Следващото място, където е допустимо да се заразим, е работното. Някои работодатели връщат чиновниците си назад в офиса, където прекарват по 8 часа. И даже да са бдителни в първите два, то в един миг човек се отпуска.

Д-р Гайтаневска припомня, че на работно място няма мярка, която да обезпечава повече отбрана от персоналната отговорност.

„ Когато човек не се усеща добре, просто не би трябвало да върви на работа. Докато не се отучим да боледуваме на крайник, никакви ограничения не могат да са ефикасни, изключително в учебните заведения ”, безапелационна е лекарката.  

Не е елементарно и да си дете по време на пандемия. Дъщерята на доктор Гайтаневска е гимназистка. Освен професионални, тя има и персонални наблюдения доколко болестта се популяризира в учебните заведения.

„ Не можем да кажем, че са най-големите огнища на болест. Децата носят маски, тъй като това стана някакъв тип мода ”, изясни лекарката.

А за детските градини вижда основна наклонност, защото част от работата й е да дефинира кръгове от контактни лица.

„ Повече боледува личният състав. Децата бяха малко набедени ”, разяснява още доктор Гайтаневска.

Друго място, където се събират доста хора, само че е безусловно неизбежно, е магазинът.

„ Там също има огромен човекопоток и е затворено пространство. Няма огромна опция за проветряване и няма надзор дали влизат заболели хора ”, разяснява доктор Гайтаневска.

Където и да обикаля всеки от нас, в последна сметка се връща вкъщи. Според изследване на института Робърт Кох точно това е най-вероятното място, където можем да се заразим. Тяхното изследване се базира на данни от края на предходната година в Германия. Проучванията в Южна Корея също виждат частните семейства в центъра на инфекцията, където „ има шест пъти по-голяма възможност да се заразят с Коронавирус 19, в сравнение с другаде.

„ Домът е мястото, където дистанцията е скъсена. Седим на една маса с нашите близки, нямаме задръжки в околните връзки с тях и е обикновено да създадем риск от предаване на вируса ”, сподели студентът по медицина.

„ Ние се прибираме, измиваме си един път ръцете и мислим, че всичко е наред и сме завършили. Има значение обаче по кое време ще си свалим маската, по кое време ще се преоблечем, по кое време ще се пипнем по лицето, косата и облеклата, с които през целия ден сме били на открито ”, изясни доктор Гайтаневска.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР