Сутрешните температури в повечето места са високи и минималните ще

...
Сутрешните температури в повечето места са високи и минималните ще
Коментари Харесай

Синоптик с кошмарна прогноза за днес, опасни явления в 22 области! КАРТА

Сутрешните температури в множеството места са високи и минималните ще са сред 0° и 5°, негативни в котловините от Западна България, където ще съвсем безшумно.

Това заяви Мартин Славчев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Днес над цялата страна облачността ще е по-често забележителна и на доста места от запад на изток ще превалява дъжд.

Максималните температури ще са най-вече сред 8° и 13°. Ще духа сдържан, след обяд и мощен стремителен вятър от запад-северозапад, с него по здрач температурите ще се намалят и през нощта против сряда в планинските региони дъждът ще премине в сняг, само че бързо ще спре. Атмосферното налягане ще се намали и ще е по-ниско от междинното за месеца.

По Черноморието облачността ще е забележителна и след обяд ще превалява дъжд, на повече места по северното крайбрежие. Ще духа сдържан, след пладне – мощен стремителен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са сред 7° и 11°. Температурата на морската вода е 6-8°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В планините ще бъде прохладно. Ще духа плевел, по високите и открити елементи – до ураганен вятър от запад-северозапад. Облачността ще е забележителна и на доста места ще превалява сняг, под 1600 метра валежите ще са от дъжд. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 6°, на 2000 метра – към минус 1°.



Жълт код за мощен вятър е в действие за 22 области на страната за 11 февруари, сочи информация в уеб страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението е в действие за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Разград, Търговище, Сливен, Стара Загора, Габрово, Ловеч, Пловдив, Смолян, Пазарджик, Благоевград, София (област) и Кюстендил.

Ще духа сдържан, след обяд - и мощен вятър от запад-северозапад, с пориви до 24 м/с. В морето по крайбрежието в областите Варна и Добрич късно следобяд се чака увеличаване напразно от запад, с пориви до 15-20 м/сек (7-8 по Бофорт).

Във връзка с оповестения код за рисково време хората би трябвало да бъдат деликатни за летящи във въздуха предмети. По тази причина са вероятни местни нарушавания на нормалните действия навън.

От сряда до петък времето ще бъде много динамично и изменчиво. В сряда преди обяд облачността ще се раздра и ще намалее. Ще остане относително топло, вятърът краткотрайно ще отслабне.

Привечер и през нощта против четвъртък още веднъж бързо ще се заоблачи и изначало тук-там в западната половина от страната, а в четвъртък до към обяд в обособени региони на изток ще превали слаб дъжд, в Предбалкана и във високите котловинни полета, с увеличаване на северозападния вятър, дъждът ще премине в сняг.

През нощта против петък вятърът още веднъж ще отслабне, а в петък ще придобие южна съставния елемент, ще се усили и краткотрайно ще се затопли. Облачността ще бъде най-вече забележителна, по-късно по здрач още веднъж със северозападен вятър ще нахлуе относително леден въздух.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР