Сутрешна температура от 6 градуса в покрайнините на София напомня,

...
Сутрешна температура от 6 градуса в покрайнините на София напомня,
Коментари Харесай

Хубавото време продължава, вероятно до средата на октомври

Сутрешна температура от 6 градуса в покрайнините на София припомня, че есента влиза в правата си. И без значение, че денем е топличко, даже с температури над климатичната норма за този прериод от годината, студът заран ни споделя, че навлизамо крепко в есенния сезон.

Но имаме положителни вести, обрисуват се още дни с най-вече слънчево и относително топло време, най-малко до края на тази седмица. Вероятността за превалявания ще е дребна, времето ще е най-вече слънчево и относително топло в следобедните часове. Като оптималните температри ще са от 20до 25, 27 градуса. Това са температури малко по-високи от климатичната норма за началото на октомври.

Очертава се идващата събота и неделя да сасъщо хубави, най-вече слънчевии топли.

В началото на идната седмица обаче евентуално ще захладнее малко, температурите ще се намалят и дневните ще са по-ниски с 4 - 5 градуса. Синоптичните модели се разминават по въпроса дали към 10-ти октомври ще забележим валежи, тази алтернатива ще бъде решена в петък на постоянното съвещание на Синоптичната комисия. Има възможност към 10-ти да превали.

И откакто прогнозата е толкоз хубава за идващите десетина дни, въпросът е по кое време времето въпреки всичко ще се скапе и ще подсети, че есента е тук?

Според моделите към днешна дата, има възможност след12 - 13 октомври да се образува средиземноморски циклон, който да окаже въздействие на времето над Балканите и да донесе у нас захлаждане и превалявания от дъжд, а в по-високите елементи на планините, над 1900 метра и от сняг.

Това е далчена прогноза, към края на опцията на синоптичните модели да вършат прогнози, само че въз основата на статистиката за октомври, неизбежно ще бъдем посетени от средиземноморски циклони, въпросът е по кое време.

Все отново дано гледаме оптимистично, идващите дни не ни сервират неприятни изненади и това е хубаво.

Специализираните уеб сайтове за сезонни прогнози направиха преоценка на предвижданията си за идната зима в Европа.

Според последните обновления, поради радвитиетона Ел Ниньо в екваториялните елементи на Тихия океан, предвижданията са за малко по-топла от нормалното зима в Европа, с по-малко сняг в централните и западни елементи, без Алпите, само че с повече превалявания над Балканите и над Скандинавските страни. Част от сезонните прогнози даже демонстрират повече сняг над нашата страна още от декември, тачакдо февруари.

Тук вършим уточнението, че това е сезонна прогноза и подкзава наклонност, а дали ще се осъществя е напълно обособен въпрос.

Ще изчакаме до началото на ноември, когато ще има ново обновяване на сезонните прогнози за зимата в Европа и тогава ще забележим, дали тази прогноза се удостоверява или не.

Все отново сезонните прогнози са спекулативни, тъй че приемете това като любопитенфакт, а не като същинска прогноза.

Вероятно обаче зимата ще бъде по-снеговитаи по-студена от миналата, тъй като миналата зима беше по-скоро изключение - доста топла и с малко сняг.

Но да загърбим спекулациите, чакат ни няколко хубави есенни дни, подобаващи за подготовка на зимнина, ремонт на покриви и разходки измежду есенната природа.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР