Сушата води до все повече проблеми с водоснабдяването в страната.

...
Сушата води до все повече проблеми с водоснабдяването в страната.
Коментари Харесай

Опасно безводие обхваща все повече райони в България

Сушата води до от ден на ден проблеми с водоснабдяването в страната. Заради дребното превалявания това лято доста от язовирите и реките са с понижен размер. Все повече обитаеми места изпитват съществени проблеми, а някои села от лятото са на режим.

Проблемът с водата става все по-сериозен в цялата страна. Според данните на Министерството на околната среда и водите голяма част от язовирите, които служат за водоснабдяване, са с доста невисок размер на запълване. Същото се отнася и реките, около които са издигнати огромна част от кладенците за водоснабдяване както на огромните градове, по този начин и на по-малките села. Данните сочат, че през месец септември оттокът на реките в страната е бил с една пета по-малък от този през предходната година по същото време.

За украинеца Сергей Журавел, който живее в хасковското село Елена спасението в сушата е кладенецът. Друг вид да се оправи фамилията няма. „ Изобщо не е допустимо, от кое място ще вземеш вода - просто няма”, споделя той.

Благодарение на хидрофора съумява да си обезпечи вода в цялата къща, само че единствено за обикновени потребности, тъй като кладенецът му съвсем е пресушен. „ Пълним бидони, носим тук и поливаме, тъй като по принцип няма”, добавя Журавел.



Заради сушата и кладенците, от които ВиК доставя вода, са на сериозен най-малко. В село Елена пък са на режим. „ Около един месец към този момент - идва, прекъсва, това е. Понякога купуваме, от време на време едновременно зареждаме вода”, споделя Невен Маринов.

Изгледи скоро да има задоволително превалявания, които да изпълнят язовирите и реките, няма. „ В източна България преваляванията през лятото бяха доста малко, съвсем никакви. Валежи през месеца чакаме по-скоро през третото десетдневие, към края на второто и началото на третото”, споделя Мариана Попова от Национален институт по метеорология и хидрология.

Заради измененията в климата специалистите предлагат водата да се пести. В Хасковска област да вземем за пример половината от водата изтича преди да стигне до чешмите. „ Както всички знаем, една доста огромна част от водата се губи по довеждащите водопроводи. Това съгласно мен е методът, по който да запазим този запас. Водата ще става все по-ценна през идните години и е безсрамие ние да не реагираме в тази посока”, безапелационна е доктор Стефка Здравкова - регионален шеф на Хасково.

За подмяната на водопроводите обаче са нужни доста средства, които все още липсват, съобщи Нова телевизия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР