Сушата в Европа може да продължи през следващите три месеца,

...
Сушата в Европа може да продължи през следващите три месеца,
Коментари Харесай

Изследователски център към ЕК: Още три месеца суша в Европа

Сушата в Европа може да продължи през идващите три месеца, а заради изменението на климата честотата и степента на сушавите интервали ще се усилят през идващите години на континента, коментира пред в. „ Гардиън “ Андреа Торети, член на Съвместния проучвателен център към Европейската комисия. 

„ Не е имало събитие като сушата от 2018 година през последните 500 години. Но тази година може да бъде още по-лошо “, споделя Торети. По думите му към момента няма цялостен разбор за тазгодишния феномен, тъй като сушата е в ход.

Според Германския федерален институт по хидрология равнището на водата в река Рейн ще продължи да понижава най-малко доникъде на идната седмица, което основава опасности за превоза, разнообразни промишлености, енергетиката и водоснабдяването. В петък, покрай Майнц, равнището на водата спадна до по-малко от 40 см - сериозен индикатор, при който операторите считат, че е рисковано да изпращат баржи по реката. Следващата седмица може да падне до съвсем 30 см.

Учените са обезпокоени, че извънредно сухите зими и пролети, последвани от рискови летни горещини, водят до понижаване на равнищата на доста европейски реки, което се отразява директно на биоразнообразието и на доста стопански действия. Заради отдръпването на водата по река Рейн е допустимо от на следващия ден тя да бъде затворена за мореплаване, а е главен търговски канал за Германия.

Много превозвачи, които транспортират въглища и други първични материали за индустриални колоси, към този момент са понижили товарните си размери с до 25%, а цената на услугата се увеличи съвсем пет пъти. Въпреки че Европейски Съюз възнамерява доста да усили водния превоз като част от „ зеления преход “, Германия сега би трябвало да се реорганизира към сухопътен превоз.

Лоара, една от най-пълноводните реки във Франция, е станала толкоз плитка, че на някои места може да бъде пресичана. Във Франция реките не са толкоз сериозни, колкото транспортните артерии, само че сушата визира работата на атомните електроцентрали, които употребяват вода от естествени резервоари в индустриалния развой.

Понижаването на равнището на водата се отразява на опцията за воден превоз на артикули по река Дунав - в Сърбия, България и Румъния беше подложен въпросът за удълбочаване на каналите.

В Норвегия също се регистрират проблеми с размера на производството на електрическа енергия, което се обезпечава 90% от водноелектрически централи, заради извънредно ниски равнища на водата в резервоарите. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР