Сушата в Европа изглежда най-лошата от най-малко 500 години насам.

...
Сушата в Европа изглежда най-лошата от най-малко 500 години насам.
Коментари Харесай

Най-страшната суша от 500 години връхлетя Европа

Сушата в Европа " наподобява най-лошата от минимум 500 години насам ". Това разгласи през днешния ден Европейската комисия, представена от ДПА. " Това, несъмнено, е единствено първа оценка и би трябвало да го потвърдим с дефинитивни данни в края на сезона ", разяснява представителят на комисията Йоханес Барке, базирайки се на проучване, оповестено в понеделник.

В отчет на Съвместния проучвателен център на Комисията се споделя, че към 10 август 47 % от територията на Европа е достигнала равнище на предизвестие за суша, до момента в който 17 % от изследваните райони са в цялостна паника, написа standartnews.com.

Оскъдните дъждове и редица горещи талази от май нататък повлияха на речните зауствания и водните равнища в цяла Европа. Намалените водни размери също се отразиха неподходящо на енергийния бранш както за водноелектрическото произвеждане, по този начин и за охладителните системи на други електроцентрали.

Сушата е понижила доста добивите за реколтата от летни култури, като най-засегнати са царевицата, соята и слънчогледът, споделиха откривателите. " Почвената влага и растителният стрес са мощно наранени ", се оповестява в отчета, като се изброяват над дузина страни, в които заплахата от суша нараства, в това число Германия, Франция и Англия. " Останалата част от Европа, която към този момент е наранена, поддържа постоянни силно-сухи условия ", се споделя още в известието, предава Българска телеграфна агенция.

От отчета излиза наяве, че районите, където изискванията се утежняват най-вече, са тези, които към този момент са били наранени от сушата напролет на 2022 година - да вземем за пример Северна Италия, Югоизточна Франция и някои региони в Унгария и Румъния. Изследователите предвиждат, че до ноември в западния евро-средиземноморски район евентуално ще има по-топли и по-сухи условия от естественото.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР