Сушата в Австралия Още по темата Австралия обръща климатичната си

...
Сушата в Австралия Още по темата Австралия обръща климатичната си
Коментари Харесай

Фермерите в Австралия усещат ефекта от климатичните промени след най-голямата суша от 35 години

Сушата в Австралия

Още по тематиката
Австралия обръща климатичната си политика на 180 градуса

Под напън министър председателят Малкълм Търнбул се отхвърли от ограничението на нездравословните излъчвания с 26%
21 авг 2018
Австралийската Woodside ще търси петрол и газ в Черно море дружно с Shell

Компанията ще държи 30% от плана за изследване в блок " Хан Кубрат "
19 авг 2018 Въпреки че сушата е неизменима част от австралийския климат, сегашният изсъхнал интервал в източните елементи се оказва унищожителен за фермерите. Нов Южен Уелс е най-засегнатата провинция от сушата, като в сходна обстановка се е намирала последно чак през 1982 година, споделя Financial Times.

Между сушата и политиката

Там температурите за първите седем месеца на 2018 година са най-високите, с които държавното Бюро за метеорология се е сблъсквало в миналото. Заради сушата държавното управление трябваше да заплати 2 милиарда $ помощи и да трансформира битката с нея в най-големия си приоритет.

Това обаче провокира противоречив спор за климатичните промени - комплициран политически въпрос в Австралия, който разделя политическите партии и общности и играе роля за избора на Малкълм Търнбул за министър председател на страната през август.

" Фермерите виждат по какъв начин климатът се трансформира пред очите им. Лятото става все по-горещо и изгаря пасищата ни ", споделя Брент Финлей, създател на Националната фермерска федерация (NFF) в страната и притежател на плантация в Югоизточен Куинсленд. Повечето фермери нормално са скептично настроени по отношение на климатичните промени - позиция, споделяна от политиката, водена от Националната партия, досегашен участник в ръководещата коалиция в селските региони, която се опълчва на строгите дейности за ограничение на излъчванията парникови газове.

Бърнаби Джойс, прочут депутат, съобщи предходната седмица, че каквито и да било дейности за ограничение на излъчванията в Австралия не биха довели до " разлика в климата - няма да стане нищо ". После, в ход, който шокира екологичните групи, от Канбера се отхвърлиха от проектите си да узаконят задачите си за понижаване на излъчванията, с цел да се успокоят скептиците в либерално-националната коалиция.

Все отново извънредно тежката суша в източните провинции, която нанесе съществени вреди, може да промени мнението на някои фермери. През предходната седмица NFF настоя за огромна полемика за климатичните промени, като предизвести, че заобикалянето на казуса не води до нищо положително.

" Уверил съм се през годините, че сушите стават все по-чести и тежки ", споделя животновъдът Клифтън, който тия дни губи дузина животни във фермата си в Нов Източен Уелс. Той акцентира, че голям брой тополи са унищожени поради прекомерно високите температури и пониженото наличие на подземни води. И добавя, че фермерите се пробват да се оправят с изменението на климата, защото нормално изпитват на гърба си потребността от понижаване на излъчванията.

Кой е отговорен

В контрастност решението на Канбера да се понижи въглеродният налог през 2014 година не подтиква множеството промишлените браншове да лимитират излъчванията. Даже вследствие на това общите излъчвания на Австралия са се нараснали през последните четири години, даже когато сушата нанася тежки вреди.

Учените споделят, че няма задоволително доказателства, които да свържат явлението с промените на климата, само че множеството заключават, че това усилва риска от по-тежки суши. " Температурите са по-високи от естественото, а през зимата има доста високи равнища на кондензация. Това форсира засушаванията, споделя Анди Питман, академик от Университета в Нов Южен Уелс. Причината за сушата в района са рисковите температури, а те са недвусмислено свързани с световното стопляне. "

Въпреки нея Грег Джери, фермер, който обработва 3300 хектара покрай град Конабарабан, не има вяра, че изменението на климата се дължи на възходящите температури. " Просто мисля, че прекосяваме през цикъл. "
Грег Джери, фермер

Икономическите последствия

Групата за правата на животните прави оценка, че хиляди селскостопански животни към този момент са умрели от апетит заради липса на храна и вода. Много фермери са принудени да продават животни за кръвопролитие, тъй като не могат да си разрешат да ги хранят. Банката ANZ прави оценка, че сушата ще понижи икономическия напредък с 0.6 прочие пункта, а производството на фермите ще спадне с една четвърт.

Австралийските стада от наедрял рогат добитък се чака да се свият през 2018 година до 27.4 млн. глави от 29.2 млн. през 2013 година и това да удари най-големия експортьор на говеждо месо в света, който през 2016-2017 година е експортирал говеждо месо за 8.3 милиарда $. Разходите за кръвопролитие на наедрял рогат добитък въздействат върху приходите на земеделските производителите във време, в което би трябвало да се оправят с възходящите цени на фуражите.

" Цените са доста по-високи ", споделя Грег Джери. Той е изгубил 50-60 овце и дузина крави до момента и предизвестява, че същата орис ще сполети доста земеделци. Относно дългогодишния спор за климатичните промени в Австралия, който надалеч не е завършил, той е песимистичен за ролята, която играе изменението на климата. " Аз в действителност нямам доверие, че изменението на климата има значение, това е краткотрайно ", счита той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР