Сушата, последвана от тежки бури само в рамките на няколко

...
Сушата, последвана от тежки бури само в рамките на няколко
Коментари Харесай

Цената на хляба нямало да скочи, въпреки спада в добивите на пшеница

Сушата, последвана от тежки стихии единствено в границите на няколко месеца в страната, провокираха доста по-нисък рандеман на пшеница. Според специалисти той е четири пъти по-малък.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите - Костадин Костадинов, съобщи пред Bulgaria ON AIR, че обстановката е тежка за регионите, в които е нямало превалявания.

" Прогнозираме 30% спад на добивите. Не желаеме да бъдем неприятен оракул, само че към този момент това се оправдава ", уточни той.

Според Костадинов цената на хляба обаче няма да скочи.

" Формирането на цената на хляба не е единствено от пшеницата, а и от работните заплати и енергоизточниците. Най-тежко ще е за зърнопроизводителите, ще повлияе на всички контрагенти, с които работят, ще се отрази и на самите наеми. В Добрич добивът е 150 кг ", означи още Костадинов.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите посочи, че няма финансов механизъм за подкрепяне на сектора в проблематични интервали.

" Сега застрахователят избавя производителите. У нас все разчитаме, че проблем няма да има. Входирали сме предложение към Министерството на земеделието за увеличение на кредитния предел за разпределяне на заеми за семена ", сподели той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР