Сушата, изпепеляваща голяма част от Европейския съюз, се очаква да

...
Сушата, изпепеляваща голяма част от Европейския съюз, се очаква да
Коментари Харесай

Сушата в Европа - най-лошата от 500 години

Сушата, изпепеляваща огромна част от Европейския съю з, се чака да бъде най-тежката изживяна от шестнадесети век , предизвести старши академик от службата за засушаване на Европейската комисия (ЕК).

" В момента... това наподобява е най-лошата " година от 500 години , макар че ще би трябвало да се извърши цялостен разбор със задна дата, сподели Андреа Торети, старши откривател в Съвместния проучвателен съвет на Европейска комисия, който събира данни за Европейската обсерватория за засушаване.

" Не сме анализирали изцяло събитието, само че въз основа на моя опит считам, че това е може би даже по-екстремно, в сравнение с през 2018 година ", сподели той, отговаряйки на въпрос на Sky News по време на брифинг.

" 2018 година беше толкоз рискова, че като погледнем обратно към този лист от последните 500 години, не е имало други сходни събития ", заради комбинираното горещо и изсъхнало време, изясни Торети, който разгласява изследване за историческите суши една година след събитието преди четири години.

През 2018 година изключително сухото и горещо време понижи с до 50% добивите на основни култури в Централна и Северна Европа , само че " удобните " влажни условия в Южна Европа доведоха до скок на реколтите. Изключително редкият резултат на " люлка " отбрани блока от въздействието на районната суша, като предотврати по-висока волатилност и скокове на цените.

През 2022 година " в противен случай, по-голямата част от Европа " е изложена на комбинирани горещи талази и изсъхнало време, сподели той, защото сушите оказват въздействие върху производството на храна и сила, питейната вода и дивата природа . " Тази година е в действителност изключителна ", добави той.

Последните данни от Европейската обсерватория за засушаване (EDO) демонстрират, че към 45% от територията на блока е в " предупредителни " условия , втората от трите категории суша, през 10-те дни, до 20 юли.

По-притеснителни са 15% , минала в най-тежкото положение " на паника ", което значи, че освен почвата изсъхва след слаб дъжд, само че и растенията и културите също страдат.

EDO съчетава измервания, направени на земята, сателитни данни и изображения и комплицирано компютърно моделиране , с цел да нарисува картина на това по какъв начин се оправя територията.

Италия е една от най-засегнатите от актуалната продължаваща суша, като разгласи изключително състояние за регионите към река По, която съставлява повече от една трета от селскостопанската продукция на страната.

Франция сътвори спешен екип , с цел да се оправи с най-тежката суша в историята, която остави изсушени села без безвредна питейна вода, а фермерите предизвестиха за дефицит на мляко през зимата.

Големи територии в Румъния, Унгария и Украйна също изсъхват , а изискванията разпалват горски пожари в Испания и Португалия .

Нарастващата липса на вода в резервоари, реки и съхранявана подземен значи, че територията в този момент се нуждае от повече от естествените дъждове, с цел да компенсира, сподели господин Торети.

Очаква се количеството земя със суша да се усили още повече . " Преценихме утежняване на обстановката в по-голямата част от Европа ", сподели Торети.

Сривът на климата прави сушата в Средиземноморието по-сериозна и по-вероятна, макар че не е отговорен за всички суши в международен мащаб.

Причините за сушата са комплицирани, само че изменението на климата визира по два съществени метода . Той концентрира преваляванията в по-кратки и по-интензивни прояви, което ги прави по-трудни за задържане и води до по-горещи температури, които изпаряват повече вода.
 Безпрецедентна суша в Западна Европа
Безпрецедентна суша в Западна Европа

Много водоеми и реки са пресъхващи или пресъхнали
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР