Суперзвездата на пианото Мария Жоао Пиреш ще свири за първи

...
Суперзвездата на пианото Мария Жоао Пиреш ще свири за първи
Коментари Харесай

Суперзвездата на пианото Мария Жоао Пиреш с първи концерт в България


Суперзвездата на пианото Мария Жоао Пиреш ще свири за първи път със Софийската филахрмония. След Марта Аргерич, Иво Погорелич и сестри Лабек, Мария Жоао Пиреш е идващият огромен пианист, който се доверява на професионализма на Софийската филхармония и на маестро Найден Тодоров и се включва в сезона на националния оркестър.

На 19 юни от 19 ч. в зала " България ще звучат Концерт за пиано и оркестър №27 и Симфония №25 от Моцарт.
Час и половина преди началото на концерта в границите на фестивала " Софийски музикални седмици " маестро Тодоров ще показа пред аудитория своята първа книга " Полъх от ангели ".

Известна със своя перфекционизъм, възвишен тон и тънко и надълбоко прозрение в същността на музиката, която извършва, Мария Жоао Пиреш повече от половин век е измежду топ имената на класическата музика.

" Не предлагам интерпретация на творбата, пробвам се да я проучвам, да я следя, на нейно цялостно разположение съм. Оставайки неутрална, предавам на слушателя и на себе си написаното от композитора” - споделя пианистката - нежна чаровна жена от не най- " класическата " музикална страна, която съумя да се трансформира в един от водещите реализатори на нашето време.

Слушателите са изумени на първо място от нейната невероятна креативна харизма, късата " момчешка " прическа и дребни, по стандартите на пианистите пръсти, които извличат вълшебен звуци от пианото. Дори патриархът на португалското кино Мануел Оливейра, който снима Мария в два негови кино лентата от 90-те - Божествена комедия (1991) и Писмото (1999), обръща внимание на нейния удивителен артистичен образ.

Най-малката от четири дъщери на нормално семейство от Лисабон, Мария стартира да свири на пиано на тригодишна възраст. На 5 изнася първия си концерт, на 7 свири с оркестър, а на 9 печели огромната национална премия за млади музиканти. След като приключва Лисабонската консерватория, Мария получава стипендия от Гюлбенкян, армено-турски петролен магнат, който се открива в Португалия, и продължава образованието си в чужбина - в Мюнхен и Хановер.

Световната популярност идва за нея през 1970 година, когато 26-годишната пианистка печели в Брюксел Международния конкурс на Бетовен. От този миг нататък тя стартира интензивно да изнася концерти на най-хубавите подиуми на Европа, Азия, Африка и Америка. Тя е не просто мечтан, а желан посетител на огромните оркестри и музикални фестивали.

Блестящата кариера на пианистка е прекратена през 2005 година от сърдечен удар, след което тя отпътува за Бразилия за дълги години, където води усамотен живот. Но още преди този момент, през 1999 година, Пиреш основава в родината си, в селската пустота в северната част на страната, интернационалния културен център Белгаиш, където образова млади музиканти от целия свят, организира майсторски класове, беседи и взаимни представления с тях. Тя се завръща след дългото оттегляне и продължава да работи там и до през днешния ден. И освен на пианото, само че и в къщата, в кухнята и в градината.

Днес Мария Жоао Пиреш изнася концерти извънредно рядко, а да я чуеш онлайн е същинско благополучие. Но тя продължава интензивно да записва дискове – главно с музика на обичаните ѝ Моцарт, Шуберт, Шопен и Шуман. Много от тези записи са спечелили влиятелни музикални награди.

Пиреш е майка на четири огромни дъщери и баба на петима внуци. Тя има и осиновен наследник Клаудио, който отглежда с доста обич.

Ограничено количество билети за концерта са налични на касата на зала " България " и в

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР