Суперяхтата Alfa Nero можеше да бъде забелязана от минувачите по

...
Суперяхтата Alfa Nero можеше да бъде забелязана от минувачите по
Коментари Харесай

Яхтите на руските олигарси изчезват от радарите, за да избегнат санкции

Суперяхтата " Alfa Nero " можеше да бъде видяна от минувачите по карибската крайбрежна линия в тюркоазените води на Антигуа. Малцина от туристите, които видяха лъскавия ѝ черен корпус, биха оценили на каква същинска находка са попаднали.

След началото на нашествието в Украйна първокласната яхта, свързвана с съветския милиардер Андрей Гуриев, изчезна от световните карти за следене, на които се локализира морският трафик.

Разследване на " Observer " демонстрира, че това е единствено една от най-малко шест скъпоценни лодки, които са се изпарили от радарите през последните месеци. Общото сред тях е, че собствеността им води към глобени съветски олигарси. Изчезването на плавателните съдове от картите цели да се избегне преследването и конфискацията им като част от активите на супербогатите представители на съветския хайлайф, свързани с Кремъл.

Поне 13 плавателни съда на обща стойност близо 2 милиарда паунда към този момент са иззети по отношение на войната в Украйна, стартирана от Москва. " Ловът " им се разгръща от южна Франция до Фиджи. В последния по-забележителен случай суперяхтата Amadea, за която се допуска, че е благосъстоятелност на милиардера Сюлейман Керимов, бе арестувана от името на Съединени американски щати.

Анализът на Observer показва, че има повишаване на броя на съветските яхти, които изключват своята система за автоматизирана идентификация (AIS) - тя може да бъде спряна и по законни аргументи, само че специалистите имат вяра, че част от плавателните съдове желаят просто да станат " невидими ".

В листата попада " Clio ", която е дълга 72 метра и се свързва с индустриалеца Олег Дерипаска. След началото на нашествието яхтата се насочва от Индийския океан към Турция, само че на 18 април за последно излъчва местоположението си.

70-метровата " Galactica Super Nova ", за която се счита, че е благосъстоятелност на глобения някогашен президент на " Лукойл " Вагит Алекперов, има сходна орис. Тя стопира да предава местоположението си още на 2 март, когато се намира наоколо до хърватския бряг.

Друга такава яхта е 140-метровата " Ocean Victory ", свързвана с олигарха от кръга на Владимир Путин - Виктор Рашников. За финален път е локализирана на 1 март на Малдивите.

В международните морета и океани има към 9300 суперяхти на стойност повече от 50 милиарда $, гласят данни на промишлеността. Близо 10% от тях са благосъстоятелност на съветски жители.

Една от първите иззети бе 86-метровата " Amore Vero " на петролния магнат Игор Сечин. Тя бе арестувана още на 2 март наоколо до Марсилия. 143-метровата " Sailing Yacht A " на Андрей Мелниченко последва ориста ѝ 10 дни по-късно. Другата яхта на милиардера - " Motor Yacht A ", която е оценена на стойност 240 милиона паунда - изчезна от световната система за следене, откакто за последно бе видяна на 10 март на Малдивите.

Макар туристите да видяха с очите си " Alfa Nero " единствено преди седмици, последните публични данни за позицията ѝ на картата са от 3 март, когато бе на кей в Карибите. 62-годишният ѝ притежател Гуриев прави благосъстоянието си от съветския колос в производството на фосфорни торове " Фосагро ". За олигарха се знае, че през 2008 година купува за 50 милиона паунда най-голямата частна резиденция в Лондон - имението Уитанхърст - с 25 спални.

Яхтата се употребява постоянно както от него, по този начин и от фамилията му - сина му Андрей и брачната половинка на сина му Валерия, която е учила в Лондонския лицей по мода и един път разгласи в Instagram, че е " прекомерно красива, с цел да работи ".

Също като доста други яхти, собствеността върху " Alfa Nero " е добита през неразбираема офшорна конструкция, което разрешава на Гуриев да отхвърля, че я има.

Според морските правила AIS би трябвало да работи непрекъснато, когато корабите са в придвижване или на котва. Тя е наложително съоръжение за всички плавателни съдове с тегло над 300 тона. Обичайно в придвижване местоположението се предава постоянно, само че системата може да бъде изключвана при акостиране в пристанище.

" Има плавателни съдове, които преди предаваха сигнал на всеки няколко минути, а в този момент изчезват за месеци. Много е евентуално някой да е изключил предавателя, " споделя Сам Тъкър от VesselsValue пред The Guardian.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР