Супермаркети прилагат трайно още един прийом, за да печелят от

...
Супермаркети прилагат трайно още един прийом, за да печелят от
Коментари Харесай

Експеримент разобличи хранителните вериги, отваряйте си очите, когато пазарувате

Супермаркети ползват трайно още един способ, с цел да печелят от наложителното таксуване на пластмасовите кутии за храна от топлата витрина, видяха от платформата „ Ние, потребителите “.

Те слагат авансово напълнените с маслини, салати и други хранителни артикули опаковки в разположените в комерсиалните зали хладилни шкафове, афишират единствено цената на наличието, само че не и на кутията. Информация за заплащането на кутията липсва и върху и към хладилните щандове. Това описа пред OFFNews създателят на онлайн плана за потребителски права Габриела Руменова и означи, че практиката е заблуждаваща и нелоялна комерсиална по отношение на клиентите.



„ Законът за отбрана на потребителите задължава търговците да слагат в непосредствена непосредственост до стоката нейната продажна цена. За стоките, които се оферират в опаковка, цената за количеството и цената за единица мярка би трябвало да се слагат върху опаковката, а когато това не е допустимо – в непосредствена непосредственост до стоката. В случая с авансово напълнените с храна кутии и ситуирани в хладилни шкафове няма информация за таксуването на самите кутии нито наоколо до тях, нито на залепените им етикети с цена за продуктите в тях “, разяснява Руменова.

От „ Ние, потребителите “ са закупили пробно авансово напълнена и сложена в хладилен долап кутия с маслини, като задачата била да се откри по какъв начин ще се таксува на касата.

„ На залепения за пластмасовата кутия етикет са изписани цената за кг – 7,49 лева, количеството артикул в опаковката – 0,286 кг, и цената за него – 2,14 лева Липсва обаче цената за кутийката. Такава не е посочена и в непосредствена непосредственост до подредените кутии или даже върху хладилния долап. На касовата записка обаче виждаме продукт „ опаковка “ – 0,20 лева Възниква въпросът тогава коя е продажната цена – 2,14 лева или 2,34 лева, колкото клиентът ще би трябвало да заплати? И спазено ли е условието за обозначаване на продажната цена. Не се ли ползва тази процедура точно за илюзия на потребителя, като се чака той да не забележи даже и на касата, изключително при покупка на повече продукти, или пък да се откаже да спори с касиера? “, разяснява специалистът.

Извън нелоялните практики и триковете на търговците още стои въпросът по какъв начин се извършва задачата на директивата за намаляването на въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда, откакто продължава задължаването на потребителите да купуват пластмасовите кутии, въпреки и при „ разделно “ възнаграждение. И дали нормативното условие за таксуване на тези опаковки не се употребява за творчество на нови нелоялни практики, защото не се извършва частта, обвързвана с обезпечаването от страна на търговците на различни разновидности и поощряване прекосяването към такива, в това число за многократна приложимост.

„ До момента сме очевидци единствено на въвеждането на такса от 20 стотинки за всички кутии – и пластмасовите, и предлаганите от някои от търговците биоразградими. Никъде обаче не се планува различните опаковки да се таксуват. Освен това, наш обзор сподели, че страни като Дания, Естония, Франция, Италия, Испания, Полша, Словения, Швеция, Австрия и други са въвели други възможности и опция клиентите да употребяват свои кутии за многократна приложимост “, споделя Руменова.

„ Оставяме настрана лицемерния акт на някои от веригите да вкарат пунктове за преработване на опаковки, измежду които обаче не попадат тези за храните от витрината, защото „ системите им към момента не разрешават за преправка на тези опаковки “, заключи тя.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР