Акциите на Tesla скочиха, след като Morgan Stanley прогнозира, че суперкомпютърът Dojo може да добави 500 милиарда долара пазарна стойност

...
Суперкомпютърът Dojo на Tesla може да стимулира скок от 500
Коментари Харесай

Суперкомпютърът Dojo на Tesla може да стимулира скок от 500 милиарда долара в пазарната стойност на производителя на електрически превозни средства, казаха анализатори от Morgan Stanley в бележка от понеделник.

Акциите на Tesla скочиха с повече от 6% по време на ранната търговия в понеделник сутринта след розовата прогноза на екипа на Morgan Stanley относно усилията на автомобилния производител в областта на суперкомпютрите. Екипът на Morgan Stanley, ръководен от дългогодишния анализатор на Tesla Адам Джонас, прогнозира, че огромният тласък в стойността може да дойде от Dojo, което потенциално отключва нови потоци от приходи чрез по-широкото приемане на роботикси и софтуерни услуги.

Анализаторите сравняват потенциала на Dojo в Tesla със „същите сили, които са накарали“ Amazon Web Services да издигнат рентабилността на Amazon до нови висоти.

„Инвеститорите отдавна спорят дали Tesla е автомобилна компания или технологична компания. Вярваме, че и двете, но виждаме, че най-големият двигател на стойността оттук са приходите от софтуер и услуги“, се посочва в бележката.

Dojo, вътрешен суперкомпютър, който работи в Tesla от около пет години, е проектиран да обучава AI системи да изпълняват сложни задачи като подпомагане на системата за подпомагане на водача на Tesla Autopilot, както и да помогне за задвижването на нейното „Пълно самоуправление“ усилия.

Tesla Model Y се вижда на паркинг за автомобили на Tesla на 31 май 2023 г. в Остин, Тексас. Model Y на Tesla се превърна в най-продаваната кола в света през първото тримесечие на 2023 г. Tesla Model Y се вижда на паркинг за автомобили на Tesla на 31 май 2023 г. в Остин, Тексас. Model Y на Tesla се превърна в най-продаваната кола в света през първото тримесечие на 2023 г. Брандън Бел/Гети изображения

Анализаторите на Morgan Stanley смятат, че Dojo може да отвори „нови адресируеми пазари, които се простират далеч отвъд продажбата на превозни средства на фиксирана цена“.

Анализаторите добавиха, че най-новата версия на напълно автономната система на Tesla (очаква се да бъде представена в края на годината) и следващият AI ден на Tesla (очаква се в началото на 2024 г., но все още не е обявен) ще бъдат „заслужаващи гледане“.

Акциите на Tesla се удвоиха от началото на годината, но все още са далеч от историческия връх за деня от $414,50, достигнат през ноември 2021 г. Най-скъпият производител на автомобили в света имаше пазарна капитализация от около $788,74 милиарда от затварянето на пазара в петък.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР