Суперкомпютър, който ще може да разкодира човешкия мозък и да

...
Суперкомпютър, който ще може да разкодира човешкия мозък и да
Коментари Харесай

Габриел разкри бъдещето: Суперкомпютърът на ЕС ще лекува рак, алцхаймер и други нелечими болести

Суперкомпютър, който ще може да разкодира човешкия мозък и да помогне за откриването на лек за нелечими заболявания, ще бъде стациониран в България. „ Работим за това повече от година. Има осем избрани местоположения в Европа за позициониране на суперкомпютри. Един от тях ще бъде в България ”, разкри еврокомисярят Мария Габриел в „ Лице в лице ”.

Тя описа, че за една година са били обезпечени 1 милиард евро вложения и прецизен юридически инструментариум за реализацията на плана.

„ Това е значима крачка, която ще трансформира България в един от водачите в развиването на тази технология ”, счита Габриел.

До 2020 година би трябвало да бъдат готови експертите и машините, а към този момент се планува да бъде ситуиран в Технопарка. Общият бюджет за плана е 18 милиона евро, от които 6 милиона са дадени от Европейска комисия.

„ Суперкомпютърът не е единствено технология. Това визира науката ”, съобщи Мария Габриел, която описа, че машината, ще помогне в битката със болести като рак, Алцхаймер, остеопороза и установяването на малформации при новородени.

„ Съкращава времето за тестване на молекула, с цел да се види, че тя молекула носи решение за тази болест ”, описа еврокомисарят и означи, че това е постижимо, защото машината прави 4 милиона милиарда интервенции в секунда ”.

„ Ако за едно проучване би трябвало да се следи материала в 30 000 епруветки в продължение на години, а най-после да се получат три молекули, които да не е ясно дали могат да лекуват избрана болест, то в този момент няма да се губи толкоз време, с помощта на супрекомпютъра ”, даде образец тя.

Освен за лекуването на заболявания, супрекомпютърът ще бъде извънредно потребен и за разнообразни производства. Той ще редуцира производството и тестването на един автомобил от 60 на 24 месеца.

Габриел съобщи, че достъп до компютърът ще има и дребният, и междинният бизнес, което тя е желаела през цялото време.

„ Ние ще продължим да разчитаме на високите достижения на научните си откриватели ”, сподели Габриел.

Суперкомпютърът, който ще бъде позициониран в България, ще бъде най-мощният в Източна Европа, разкри Роберто Виола, началник на генерална дирекция „ Свързаност ".

Една от дилемите на машината ще бъде да разкодира човешкия мозък, от чийто потенциал употребяваме единствено 20%. Това ще ни помогне да се преборим с заболявания като Алцхаймер, описа Виола.

„ Бъдещето би трябвало да остане в ръцете на хората ”, безапелационна е Габриел, която е твърдо съобщи, че индивидът ще управлява технологията и няма да има заплаха за персоналната ни цялост и данни. „ Това е принцип в Европейски Съюз за разлика от Съединени американски щати и Китай ”, сподели Габриел.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР