Супербогатият хонгконгски медиен магнат Джими Лай получи днес две присъди

...
Супербогатият хонгконгски медиен магнат Джими Лай получи днес две присъди
Коментари Харесай

Магнатът Джими Лай получава две присъди, но рискува да получи доживотен затвор

Супербогатият хонгконгски медиен магнат Джими Лай получи през днешния ден две присъди дружно с още осем продемократични деятели. Присъдите му бяха наложени поради ролята му в организирането през 2019 година на две огромни продемократични прояви, съобщи Франс прес.

 Първи удар на новия китайски закон: Арестуваха медиен магнат за сговор с непознати сили Виж още

Едната присъда е 12 месеца затвор, а другата 8 месеца затвор. Двете присъди частично се излежават едновременно и в последна сметка Лай ще лежи зад решетките 14 месеца.

Седемдесет и три годишният магнат, който е и притежател на продемократичния таблоид " Епъл дей " и началник на медийната империя Некст диджитал, обаче от началото на януари е във краткотрайния арест поради нарушавания на фрапантния закон за националната сигурност, натрапен на Хонконг от Пекин предходната година.

Лай отдавна се готвеше да излежава присъда в пандиза. През юни предходната година той съобщи пред Франс прес, че е подготвен за това тестване. " Ако се случи да вляза в пандиза, ще имам мотив да изчета книгите, които не съм чел ", сподели тогава той.

Лай е един от най-мразените от Пекин хонгконгци. А за прочут брой от съгражданите си той е нехарактерен воин - единственият медиен магнат, който дръзва да подлага на критика Пекин.

В Китай, медиите, които са под контрола на властта, го дефинират като изменник и го упрекват, че е запалил голямото продемократично придвижване и че е водач на " тайфа на четиримата " - група, която заговорничела със западни страни за отслабването на континентален Китай.

Лай е роден в китайската провинция Гауандун в богато семейство, което губи всичко с идването на комунистите на власт през 1949 година На 12 години идва като противозаконен преселник в Хонконг. След години на служащ в шивашки ателиета, той основава голямата фешън империя Джордано. През 1989 година, когато са кървавите репресии на площад Тянанмън в Пекин, Лай взема решение да поеме по различен път. Той основава първото си издание, написа мнения, в които подлага на критика китайските водачи. Тогава китайските водачи подреждат затваряне на магазините на стилната му марка на китайска територия. След което той взема решение да ги продаде и да влага в медийна група.

През годините той е обект на редица обвинявания. Миналата година да вземем за пример той беше оправдан за опит за заплашване на публицист, работил в конкурентен вестник в Хонконг през 2017 година, като се твърдеше, че случаят е станал на бдение в памет на жертвите на Тянанмън.

Когато Лай се причислява към продемократичното придвижване преди две години и взе участие даже персонално в някои митинги, се стига до нови обвинявания и до днешните две присъди.

Но обвиняванията, които са му повдигнати по силата на закона за националната сигурност, с изключение на тези две присъди, могат да му костват пожизнен затвор, в случай че виновността му бъде приета. По тях той е упрекнат в съглашателство с непознати сили, с цел да накара непознати страни да одобряват наказания против Китай. На упрекнатите съгласно закона за националната сигурност им се отхвърля и стартиране на независимост под гаранция и се планува за всички доживотно наказване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР