Супер модерните пробивни карети разглеждаха с огромен интерес миньорите ветерани

...
Супер модерните пробивни карети разглеждаха с огромен интерес миньорите ветерани
Коментари Харесай

Дрегери за алкохол пускат миньорите под земята в Мадан

Супер модерните пробивни файтони разглеждаха с голям интерес миньорите ветерани в деня на отворените порти в Горубсо-Мадан. Те влязоха с джипове в подземията и излизаха впечатлени от тоталната смяна на метода на работа подземен за броени години - вместо миньори, които бурят с пищови, в мините влизат пробивните файтони да бурят скалите. В мините изчезват и рисковите вагони за извоз на минната маса. Те се заменят с камиони, които товарят даже подземен и икономисват голям труд и риск за живота на рудодобивниците. Под земята влязоха да прегледат галериите десетки, само че най-голямо прекарване бе за дългогодишните миньори, които към този момент са пенсионери.

" В продължение на 25 години работих в рудниците, бях шеф на рудник Батанци - Върба. Тогава в моя рудник бяха 5 сектора - Батанци, Върба, Осиково, Могила и Печинско, в които работеха общо 1200 души. А в този момент на същия рудник са заети 200 служащия с новата техника. Тогава се работеше много по-трудно, с пищовче единствено, до момента в който в този момент продуктивността е видно, че е 4-5 пъти по-висока. Сега няма и запрашеност, прелестни са изискванията с тази техника за миньорите ", споделя 66-годишният пенсионер Стефан Блатев.

" С новата техника на половина по-малко хора ще работят подземен, с тези машини не е изморително. Сега като го виждам е нещо напълно друго миньорската работа. Много комфортно, в никакъв случай не съм очаквал да се промени по този начин за един живот ", споделя и 59-годишният Сафет Тахиров, който има 28 години стаж като миньор чорбаджия, работил на всички рудници на Мадан.

Според неговия някогашен сътрудник Яким Митев, който има 27 години в Горубсо като миньор чорбаджия подземен в Мадан е пристигнал новия век. Синовете на Блатев и Митев също работят в рудниците.

Дългогодишните миньори декларират заедно, че двете " прокоби " от работата до момента - силикозата и вибрационната болест, са напът да останат в предишното, което е най-хубавото преимущество на новата техника. Дошлите да прегледат подземен, които не са влизали до момента в мините, бяха впечатлени под Мадан има цялостен под земята град с към 40 км трасета.

" Имаме над 21 нови машини, които работят сега в рудниците, скоро идват още 9. Инвестицията единствено в този тип техника - за пробивно-взривни работи и за извоз на минната маса е за над 15 млн. лева А като цяло от 2012 година насам вложенията в Горубсо -Мадан са за към 100 млн. лева На всеки рудник има нов капитален вентиратор и доста нова техника, с която се сменя целия минен модел. С пробивната карета миньорът към този момент не е миньор, а оператор на машината, той е предпазен. С тези машини се прокарват доста повече подготвително-разкриващи изработки, а руда има. В Маданското рудно поле има руда за идващите 50 години ", съобщи изп. шеф на предприятието Сергей Атанасов, който е геолог и работи в компанията към този момент 25 години. Неговата щерка също работи в мините.

Атанасов акцентира, че с помощта на модерната техника фрапантно понижават злополуките подземен. " Досегът на служащия със скалата, хамалогията и рисковата работа е доста по-малко. Операторът ръководи машина и товари камион, до момента в който със старите вагони има доста опасности в работата. Това е една от аргументите допустимо най-бързо да сменим метода на работа подземен, тъй като техническата сигурност е на първо време грижа за хората ", сподели Атанасов.

Той разгласи, че е въведено така наречен " златно предписание " в рудниците на Горубсо - Мадан за тотална възбрана на алкохола. Всички служащи в предприятието подписват декларация, според която всеки, който бъде хванат с алкохол в кръвта на територията на сдружението, бива освободен незабавно от работа. " На пътя може и да има разрешение за някакъв промил алкохол в кръвта, при нас не се разрешава никакъв алкохол в кръвта. Над 0.2 промила си с последно предизвестие, а при над 0.5 промила - напускаш предприятието незабавно. Имаме към този момент безспорна непоносимост за сходна безнаказаност.

За всеки рудник има въведен дрегер, както и за всяко звено - Автотранспорт, Обогатителна фабрика, Минно-спасителна работа. Преди да влезеш на промяна, минаваш наложително през дрегер. Въвеждаме сега и чек система, която ще бъде реалност до един месец. Всеки се записва, минава през дрегера, с цел да се облекчи работата и да се затегне контрола във връзка с работно време и съблюдаване на дисциплината и сигурността ", съобщи Атанасов. Горубсо-Мадан е първия рудник в Родопите, който вкарва ежедневния надзор с дрегера и чек системата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР