Супата е една от най-старите и универсални храни в света,

...
Супата е една от най-старите и универсални храни в света,
Коментари Харесай

Още 10 от най-добрите супи на планетата, подбрани от CNN

Супата е една от най-старите и универсални храни в света, споделя Джанет Кларксън, създател на книгата Soup: A Global History.

„ Всяка просвета има някакъв тип чорба “, показва тя.

Изработвайки железни съдове за чорба още през бронзовата ера, античните са варили храната си, с цел да комбинират артикули с билки и други съставки за хранителни или медицински цели.

Всеки път, когато поставяте тенджера чорба на котлона, вие в действителност продължавате вековна традиция, споделя Кларксън.

Вчера ви представихме първите 10 номинации за CNN за най-хубави супи в света. Вижте идващите 10:

Харира, Мароко
View this post on Instagram
A post shared by Gourministeriet.dk Dianna (@gourministeriet)

Когато слънцето залезе през месеца Рамадан, доста мароканци прекъсват постите си с гореща купа от тази успокояваща яхния с нахут. Канела, джинджифил, куркума и черен пипер придават затоплящия усет на пикантния доматен бульон, харесван и в Алжир. Докато вегетарианските предписания са известни, класическата версия се сервира с нежни хапки агнешко или друго месо.

Харчо, Грузия
View this post on Instagram
A post shared by halschkeN (@halszken)

Кисел сос от сливи, наименуван tkemali, прибавя ослепителен, лют усет към тази обичайната чорба, която е едно от най-обичаните ястия в Грузия. Прави се с неузрели сливи, чиято кисела нотка балансира благосъстоянието на тлъстото телешко и смлените орехи. Ароматният резултат обаче идва от сместа от подправки хмели сунели - примес от кориандър, чубрица, сминдух, черен пипер, невен и други.

Ланжоу чорба с говеждо и нудли, Китай



Оформянето на специфичните нудли на ръка за тази обичайната чорба е изкуство единствено по себе си. Майсторите употребяват тънко смляно брашно с високо наличие на глутен, с цел да омесят еластично тесто, което се нарязва и прибавя към телешки бульон за основаването на ядене от международна класа, която включва нежно говеждо месо, репички, чили масло и пресни билки.

Мохинга, Мианмар



Тази чорба в Мианмар се предлага за закуска, сервирана от продавачи по тротоарите и предлагана в магазините за чай в парещи купи от големи казани. Душата на тази чорба с юфка е ароматният бульон, който е задушен с билки и сбит с изгорял ориз на прахуляк.

Рибата й придава в допълнение благосъстояние, до момента в който тънките оризови нудли са идеални за ядене. Мохингата е толкоз обичана, че е минала от ядене за закуска към храна когато и да е на деня, а всеки район има собствен личен прочит на класическия вид.

Менудо, Мексико
View this post on Instagram
A post shared by Tacos | Carnitas | Mariscos (@palofierrotacos)

Шкембе, задушавано с часове в лют, чеснов бульон, е най-хубавият мексикански лек за махмурлук, само че менудо надалеч надвишава тази роля. Тя е обичана и за сватби и огромни тържества, когато голяма тенджера с обичайна чорба може да нахрани десетки посетители. Има два съществени разновидността: Менудо рохо е с чили в бульона, до момента в който Менудо Бланко е по-мека опция.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР