Супа от тиква, от домати, от грах, картофено пюре ...

...
Супа от тиква, от домати, от грах, картофено пюре ...
Коментари Харесай

Защо екоактивисти атакуват шедьоври на изкуството?

Супа от тиква, от домати, от грах, картофено пюре... На сходно меню залагат в последно време ангажирани с разнообразни дела деятели, когато целите им са творби на изкуството.

Основната цел на стачкуващите с нападенията против известни произведения е да привлекат публичното внимание към това, за което се борят - видео фрагментите се виждат от милиони фенове и няколко дни тематиката е водеща за международните медии.

Засега последна жертва на сходна офанзива е изложената в Лувъра в Париж " Мона Лиза " на Леонардо да Винчи. Творбата, основана през 16-и век и една от най-известните картини в света, беше залята с тиквена чорба от две дами, представящи се за активистки на организацията " Хранителна опозиция " (Riposte Alimentaire), която упорства за предприемане на дейности против климатичните промени, а също се афишира за стабилно земеделие. Сред идеите им е " право на здравословна... храна ", инфомират от Българска телеграфна агенция.

" Мона Лиза " остана невредима след офанзивата преди дни на двете дами, само че с помощта на бронирано стъкло пред нея - то я избави от оранжевата консистенция, с която беше залята.

Зад стъклени загради са и множеството от картините, които се трансформират в обект на нападенията на въоръжените с цветни хранителни артикули екоактивисти.

За експертите това е знак, че стачкуващите не желаят да нанесат вреди на картините. Но въпреки всичко сходни дейности не са напълно безвредни за творбата.

" Няма такова нещо като нулев риск ", предизвести Пиер Еманюел Люсер от управлението на музея " Орсе " в Париж, представен от американски медии.

" Можете да хвърлите нещо по картина, предпазена със стъкло, и да повредите историческата рамка или самата картина, в случай че течността проникне през нея ". Подобни благоприятни условия будят съществени терзания измежду управите на музеи и галерии, съхраняващи скъпи произведения, като те обмислят какви спомагателни дейности да подхващат.

Защитата на картината на Леонардо да Винчи е съществено подсилена, в това число и с бронираното стъкло, от началото на 50-те години на предишния век, когато клиент в Лувъра употребява киселина против нея.

През 2022 година клиент подмятна парче торта към шедьовъра, като съумя да размаже крема върху бронираното стъкло. Мъжът изясни тогава, че желал да притегли внимание към " положението на планетата ".

На доматена чорба през октомври 2022 година заложиха природозащитници при офанзивата си против творбата " Слънчогледите " на Винсент ван Гог в Националната изложба в Лондон.

Произведението е измежду най-известните на създателя и се прави оценка на повече от 84 милиона щатски $. Две активистки на английското придвижване " Просто спрете петрола " (Just Stop Oil) заляха картината с алената течност в опит да накарат английското държавно управление неотложно да приключи планове, свързани с рандеман на нефт и газ. Те са на мнение, че феновете на изкуството се интересуват повече от картините, в сравнение с от планетата.

В зелено се оцвети бронираното стъкло, зад което в Рим се намира картината " Сеячът " на Ван Гог, откакто през ноември 2022 година нахлуване с грахова чорба реализираха италиански климатични деятели от придвижването " Последно потомство ". Творбата тогава също не пострада.

Нападение със чорба върху най-известните картини в света " кара всички да извърнат внимание ", съобщи Клер Фарел, която е съоснователка на придвижването " Бунт против заличаването " (Extinction Rebellion), представена от в. " Ню Йорк таймс ".

Тя акцентира, че атакуваните произведения не са потърпевши. Фарел е на мнение, че нападенията против творби на изкуство са " извънредно потребни ", защото откакто първичният потрес е минал, хората фактически се замислят за климатичната рецесия.

На друго мнение обаче е Ан Пастернак, шеф на Бруклинския музей.

" Не се движим в добра посока... Супа върху стъкло пред картина в действителност е най-малкото, което хората биха могли да създадат, с цел да привлекат вниманието ", е мнението й, представено от в. " Ню Йорк таймс ".

Картофено пюре полетя през есента на 2022 година към картина на френския художник Клод Моне, изложена в музея " Барберини " в немския град Потсдам.

И тогава деятелите против климатичните промени от придвижването " Последно потомство " не съумяха да нанесат вреди на творбата от серията " Купи сено " поради защитното стъкло, само че повредиха рамката й.

" Ако е нужна картина, залята с картофено пюре или доматена чорба, с цел да накараме обществото да си спомни, че пътят на изкопаемите горива убива всички нас: тогава ще ви дадем картофено пюре на картина! ", обявиха те тогава.

През ноември 2023 година картината " Тоалетът на Венера " на Диего Веласкес в Националната изложба в Лондон едвам не пострада съществено, откакто двама протестиращи от организацията " Просто спрете петрола " счупиха защитното стъкло. Млади мъж и жена употребявали спешни чукчета, с цел да счупят стъклото в опит да изискат от английското държавно управление неотложно да спре всички нови планове за рандеман на петрол и газ.

Подобно на " Мона Лиза ", творбата " Тоалетът на Венера " не за първи път е атакувана. Произведението на изкуството, нарисувано от Диего Веласкес през 1600 година, е нарязано с нож от суфражетката Мери Ричардсън през март 1914 година по време на акция за правото на присъединяване в избори. Според нападателите тъкмо тя ги е въодушевила да изберат " Тоалетът на Венера " за акцията си в Лондон.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР