Суматохата около Оскар-ите поуитихна и дойде времето за равносметки. За

...
Суматохата около Оскар-ите поуитихна и дойде времето за равносметки. За
Коментари Харесай

Мишел Йео - Първата азиатка с "Оскар" за главна женска роля

Суматохата към " Оскар " -ите поуитихна и пристигна времето за равносметки. За първи път в своята 95-годишна история американската Академия за кинематографично изкуство и просвета присъди премията си за основна женска роля на азиатка. Мишел Йео - несбъднатата балерина, дамата, която срита огромната екшън звезда на Азия Джеки Чан, момиче на Бонд, бойната фаворитка на Куентин Тарантино, одобри лелеяната статуетка на сцената на спектакъл " Долби " в Лос Анджелис. Наградата беше присъдена на Йео за ролята на Евелин Уанг - китайска имигрантка от първо потомство и собственичка на пералня, към която се върти неуместната мултивселена на отличения с " Оскар " " Всичко на всички места едновременно ".

Подобно на героинята си във кино лентата Мишел Йео се трансформира в неудържима мощ.

Родената в Малайзия Йео към този момент записа името си в оскаровата история, ставайки първата идентифицирала се като азиатка актриса с номинация за " Оскар " за основна женска роля. Мърл Оберон, която е родена в Индия и е номинирана през 1935 година за " Тъмният ангел ", крие своя генезис.

Отличието на Мишел Йео идва 85 години откакто Луиз Райнър, бяла актриса, поставя " жълто лице ", с цел да играе китайска селянка в " Добрата земя ", за което печели " Оскар " за основна женска роля през 1938 година Двадесет години по-късно японката Мийоши Умеки става първата азиатка с премия на американската киноакадемия за най-хубава поддържаща актриса за осъществяването си в драмата " Сайонара " с Марлон Брандо.

Шестдесетгодишната Мишел Йео, която преди време надали е мислила, че ще се разхожда по аления килим, през днешния ден е една от най-влиятелните и търсени азиатски актриси в Холивуд.

" Тийнейджърите ще се приближат към мен в супермаркета и ще кажат: " Ти си готина! Можем ли да се снимаме с теб? Външно се усмихвам и споделям: " Разбира се! Но вътрешно развявам пестник и викам: " Да! Най-накрая! Аз съм готина! ", показа преди време Мишел Йео за " Лос Анджелис таймс ".

Йео в никакъв случай не е мечтала да бъде холивудска звезда, желанието й е да бъде балерина. Родена в малайзийския град Ипох в заможно семейство, Мишел учи балет в Лондон, когато контузия на гръбначния дирек поставя завършек на фантазиите й.

Майка й Джанет Йео, която има намерение да я трансформира в звезда, я записва на състезанието " Мис Малайзия " през 1983 година За нейна изненада Мишел получава короната. " Мисля, че съдиите са били слепи ", майтапи се тя в изявление за " Таун енд кънтри ".

Въпреки че не печели " Мис Вселена ", Мишел Йео е видяна и е наета да взе участие в телевизионна реклама дружно с огромната екшън звезда на Азия и занаятчия на бойните изкуства Джеки Чан - работа, която слага началото на бързото й издигане към славата. На въпрос дали Чан (носител на почетен " Оскар " ) счита, че мястото на дамите е в кухнята, Йео дава отговор: " Да, той го правеше. Докато не му сритах задните елементи ". Двамата си партнират в хонконгската екшън комедия " Полицейска история 3: Супер ченге ", която през 1992 година бележи завръщането към киното на Мишел след брака и развода й с предприемача Диксън Пун.

Съчетавайки танцовите си умения с натоварен подготвителен режим, през 80-те години на предишния век, преди да се омъжи през 1987 година, Мишел Йео се снима в хонконгски екшън филми като " Да, госпожо ", " Кралски воини ", " Великолепни воини ", " Героичното трио ". Тя е измежду дребното артисти, които сами вършат каскадите си.

Международната слави й носи ролята на момиче на Бонд във кино лентата " Винаги ще на следващия ден " (1997), в който Мишел Йео си партнира с Пиърс Броснан като сътрудник 007. Впечатлен от отдадеността и уменията й, Броснан я назовава " женски Джеймс Бонд ".

Изпълнението й впечатлява и паметния режисьор Куентин Тарантино, един от най-верните й почитатели. Запитан за какво не е избрал Мишел Йео за кино лентата си " Убий Бил ", Тарантино дава отговор: " Кой би повярвал тогава, че Ума Търман може да ти срита задните елементи? "

И въпреки екранните борби да й се отдават с лекост, Йео води сложна борба в Холивуд на възрастова и расова основа. В речта си на премиите " Златен глобус ", откакто завоюва наградата за най-хубава актриса в комедия или мюзикъл, тя показа, че са били нужни 40 години, преди най-сетне да получи самопризнание като водеща актриса.

" Спомням си, когато за първи път пристигнах в Холивуд. Беше като сбъдната фантазия, до момента в който не ми обявиха: " Ти си от малцинствата ", а аз си помислих: " Не, това не е допустимо ". Някой тогава ми сподели с изненада: " Ти приказваш британски! " А аз отвърнах: " Да, полетът дотук беше 13 часа, тъй че се научих ".

След като въпреки всичко съумява да пробие в Меката на киното, за Мишел Йео следват сполучливи и ласкаво оценени от рецензията функции в продукции като отличения с " Оскар " за най-хубав филм " Тигър и змей ", " Мемоарите на една гейша ", " Луди богати азиатци ". В наши дни, с изключение на във " Всичко на всички места едновременно ", може да се каже, че Йео е на всички места - от спиноф на " Стар Трек " до киновселената на " Марвел ". Следващата й огромна стъпка е в третия филм от поредицата касоразбивачи " Аватар ".

Когато за първи път прочита сюжета на " Всичко на всички места едновременно ", Мишел Йео взема решение, че това е " самостоятелен филм на стероиди ". В последна сметка тя е привлечена от опцията да даде публичност на майките и бабите имигранти, които остават незабелязани. Филмът също по този начин е опция за нея да се изяви в жанрове - драма, комедия, научна фантастика и фентъзи.

Анализаторите означават, че актрисата е заслужила премията на американската киноакадемия с осъществяване, което разчита толкоз на нейните кунг-фу умения, колкото и на комичните и трагични й заложби.

" Дами, не позволявайте на никого да ви каже, че сте минали разцвета си ", сподели 60-годишната Мишел Йео, получавайки статуетката си под бурните овации на гостите в спектакъл " Долби ".

Йео посвети премията на 84-годишната си майка, която наблюдава церемонията дружно с членове на фамилията, министри и парламентаристи в Куала Лумпур, Малайзия. Джанет Йео не скри сълзите си, когато нейната " дребна принцеса " стана първата азиатка с " Оскар " за основна женска роля. Щастливата майка похвали Мишел Йео като " интелигента, работлива и предана " щерка, която е предиздвикала родината си да се гордее с нея.

Йео надви за оценката над Ана де Армас за " Блондинка ", Андреа Райзбъро за " Лесли ", Мишел Уилямс за " Семейство Фейбълман " и двукратната носителка на " Оскар " Кейт Бланшет, която през огромна част от наградния сезон беше считана за любимка за ролята си в " Тар ".

" Номинираните бяха в действителност мощни, само че ние не се съмнявахме. Непрекъснато й повтаряхме, че ще завоюва, и че ще застане на сцената със златния човек. Невероятно сме горди. Надяваме се, че тя ще продължи да чупи върхове и да печели още награди ", споделиха племенниците й Вики и Келвин Йео.

Присъствалите на специфичната прожекция в Куала Лумпур членове на Народното събрание благодариха на Мишел Йео, че е проправила пътя за азиатските и малайзиските дами и я похвалиха като икона на издръжливостта и упоритостта.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР