Сумата, платена на БАН за изготвянето на анализа за АЕЦ

...
Сумата, платена на БАН за изготвянето на анализа за АЕЦ
Коментари Харесай

Чужда компания щяла да получи двойна сума за доклада за АЕЦ "Белене"

Сумата, платена на Българска академия на науките за правенето на разбора за АЕЦ " Белене ", щеше да е същата, само че в евро, в случай че беше направена от непозната компания. Това разгласи в утринния блок на Би Ти Ви Александър Тасев, началник на екипа, изготвил документа.

Тук става въпрос за възлагане на най-мащабния план от 1989 година насам, добави той. Експертът посочи, че договорът за разработване на отчета е за 2.5 млн. лева Участвали са 46 специалисти плюс 7 института на Българска академия на науките.

В началото на предходната седмица анализът на Българска академия на науките бе оповестен, откакто породи доста разногласия какво в действителност съдържа.

Тасев посочи, че при взимането на решение дали да се строи АЕЦ " Белене " би трябвало да се намерения и за това, че след години енергийният пазар ще бъде изцяло либерализиран и всяка централа би трябвало да предлага конкурентна цена. В разбора на учените се чака цената на тока от " Белене " да варира от 60 до 85 евро към 2040 година при заложен експлоатационен живот на централата до 2085 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: Проектът АЕЦ "Белене " (185)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР