Сумата от 787,5 милиона долара за уреждане на спора между

...
Сумата от 787,5 милиона долара за уреждане на спора между
Коментари Харесай

Фокс нюз ще плати 787,5 млн. долара на производителя на машини за гласуване Доминиън

Сумата от 787,5 милиона $ за споразумяване на разногласието сред телевизия " Фокс нюз " и производителя на машини и програмен продукт за гласоподаване " Доминиън " възлиза на съвсем една пета от наличните парични средства на компанията майка " Фокс корп ", което е забележителен удар върху нейното финансово положение, макар че не е ясно дали застраховката ще покрие част от отговорността на " Фокс ", оповестява в. " Вашингтон пост ".

 

Главният изпълнителен шеф и президент на " Фокс корп " Лахлан Мърдок съобщи пред наблюдаващи през февруари по време на диалог по отношение на приходите, че компанията разполага с към 4 милиарда $ в брой.

 

Споразумението уреди правосъден иск, заведен от компания, която неведнъж бе очерняна в ефир с фантастични изказвания, че е пособия за подправяне на президентските избори през 2020 година, отбелязва вестникът. Споразумението, оповестено след затварянето на фондовата борса, вследствие на което акциите на " Фокс корп " се намалиха с по-малко от 1%, постави бърз завършек на едно от най-значимите медийни каузи през последните десетилетия, основаващо се на погрешни изказвания за президентските избори, разяснява американският вестник.

 

Огромната сума, най-голямото обществено оповестено парично съглашение в историята по иск за клюка в Съединени американски щати, предотврати това, което можеше да коства още по-скъпо за " Фокс нюз " и нейната компания майка " Фокс корп ", в случай че искът беше стигнал до правосъдно дело с жури.

 

Извънсъдебното съглашение за споразумяване на разногласието бе последвано единствено с насилствено самопризнание от страна на " Фокс нюз ", че са сбъркали, като неведнъж са излъчвали погрешни изказвания, които са подкрепили също по този начин погрешните изказвания на президента Доналд Тръмп за изборни измами след изборите през 2020 година. Водещите и гостите на " Фокс нюз " неведнъж бяха представяли " Доминиън " като главен участник в скрит план за замяна на гласовете, с цел да се даде изборната победа на Джо Байдън, написа американският вестник.

 

Телевизия " Фокс нюз " и нейната компания майка " Фокс корп " заобиколиха 6-седмичен правосъден развой във висшия съд на Делауеър посредством съглашението, което е едвам на половина на желаните от " Доминиън " 1,6 милиарда $. Но това въпреки всичко е най-голямата до момента сума по правосъден иск за клюка, оповестявана обществено от американска медия съгласно мнението на правни специалисти, съобщи Ройтерс.

 

Агенцията отбелязва, че " Фокс нюз ", една от най-влиятелните международни кабелни телевизионни мрежи и естрада на доста коментатори с консервативни възгледи, е признала в изказване, че съдията е открил " някои техни изказвания за " Доминиън " като погрешни ".

 

" Признаваме решенията на съда, с които избрани изказвания за " Доминиън " бяха оповестени за погрешни ", уточни в изказване телевизия " Фокс нюз " след новината, че повече няма да оспорва по правосъден път изказванията на производителя на машини и програмен продукт за гласоподаване.

 

" Това съглашение отразява непрекъснатия ангажимент на " Фокс " към най-високите стандарти в публицистиката. Надяваме се, че решението ни да решим този спор с " Доминиън " по другарски метод, вместо с ожесточението на един разединяващ правосъден развой, разрешава на нашата страна да продължи напред по тези въпроси ", се споделя в изказването.

 

Страните стигнаха до съглашение в последния миг, оповестено малко след избирането на състава на правосъдно жури, което да прегледа делото, и тъкмо преди да стартират встъпителните причини във висшия съд в Делауеър, родният щат на Байдън, отбелязва " Вашингтон пост ".

 

" Истината има значение ", сподели юристът на " Доминиън " Джъстин Нелсън в изказване пред постройката на съда, представен от американските медии.

 

" Лъжите носят последици ", добави той, като акцентира, че съглашението за споразумяване на разногласието " съставлява решителна поддръжка за истината и демокрацията ".

 

Споразумението затваря една унизителна страница за " Фокс " и нейния ръководител Рупърт Мърдок, 92-годишен милиардер и медиен магнат, разяснява " Вашингтон пост ". По време на досъдебното произвеждане, вследствие на което бяха оповестени стотици хиляди страници с имейли, текстови и други известия, " Доминиън " сподели, че Мърдок, както и ръководителите и продуцентите на " Фокс нюз " са били наясно, че изказванията на Тръмп за бойкот на изборите са подозрителни, само че са разрешили на водещите и гостите да ги поддържат, с цел да не разрешат на своите фенове да превключат приемниците си към други телевизионни канали.

 

Мърдок, който се очакваше да свидетелства по време на процеса, съобщи в показанията си, че не е вярвал на изказванията на Тръмп, само че е решил да не се намесва, до момента в който водещи от " Фокс нюз " като Шон Ханити, Мария Бартиромо и Жанин Пиро неведнъж са атакували " Доминиън ".

 

" Доминиън " е била подготвена да потвърди, че телевизия " Фокс нюз " се е страхувала от оттегляне на феновете си, въпреки да е знаела, че излъчва неистини, отбелязва американският вестник.

 

Мърдок явно е пресметнал, че уреждането на разногласието с " Доминиън " ще му коства доста по-евтино, както от позиция на репутацията, по този начин и от финансова позиция, в сравнение с да рискува със правосъден развой и неподходящо решение на правосъдните заседатели, която може да надвиши претенциите за обезщетение на производителя на машини и програмен продукт за гласоподаване.

 

Споразумението беше приветствано от някои бранители на Първата корекция на Конституцията на Съединени американски щати, които твърдяха, че дейностите на " Фокс нюз " са стигнали по-далече от всекидневно одобряваните от американските съдилища граници за доказване на клюка.

 

Според Кейти Фалоу, старши консултант в институт, защитаващ първата корекция на конституцията в Колумбийския университет, " доказателствата, събрани от " Доминиън ", сочат, че " Фокс нюз " е минала границата от нормално отразяване на " огромната неистина " до умишлено разпространение на дезинформация. " Това е необичаен случай, в който налагането на финансова отговорност на медия за издание на погрешни изказвания наподобява целесъобразно ", разяснява Фалоу за " Вашингтон пост ".

 

Според двама души, близки до малкия екран, съглашението не изисква от " Фокс нюз " да направи промяна или опрощение в ефир. Вместо това изказването на компанията бе прочетено в ефира на " Фокс нюз " от нейния медиен кореспондент Хауърд Курц, отразявал процеса за малкия екран и участвал персонално на правосъдното съвещание. По време на вчерашното си следобедно включване Курц дефинира изказванията, направени в ефира на " Фокс нюз " през седмиците и месеците след изборите през 2020 година като " явно погрешни " и " тайни теории ".

 

Съдебният развой щеше да бъде един от най-внимателно следените процеси за клюка напоследък, с евентуално влияние върху правосъдното пояснение на закона, в случай че присъдата беше обжалвана и пред по-горни инстанции, отбелязва онлайн изданието " Дедлайн ".

 

След като уреди въпроса посредством съглашение с " Доминиън ", както и различен обвързван с клюка иск, подаден от венецуелския предприемач Маджед Халил на 9 април, " Фокс " към момента е изправена пред огромен иск от друга компания за изборни системи - " Смартматик " (Smartmatic), която заведе против нея дело за 2,7 милиарда $.

 

" Доминиън " и " Смартматик " имат искания и против две други консервативни новинарски медии - " Нюзмакс " (Newsmax) и " Уан Америка нюз " (One America News), оповестяват американски издания.

 

Според представител на " Нюзмакс " обстоятелствата, които са предмет на делото на " Доминиън " против тях, са значително разнообразни от тези, които може би са предиздвикали " Фокс нюз " да желаят съглашение. И от това съглашение не би трябвало да се вършат изводи за " Нюзмакс ", които поддържат своето отразяване и разбор на изборите през 2020 година и ще продължат да се пазят пламенно против желае.

 

" Доминиън " сподели по време на досъдебното произвеждане, че Мърдок, както и основният изпълнителен шеф на " Фокс нюз " Сюзън Скот и водещи като Шон Ханити и Тъкър Карлсън се съмняват в изказванията на Тръмп, като считат също Джулиани и Пауъл за ненадеждни. В един миг Карлсън уединено назовава Тръмп " демонична мощ " и написа, че го ненавижда " буйно ", написа " Вашингтон пост ".

 

Телевизията обаче продължи да прокарва тезата за скрит план, изплашена от опасенията, че феновете ще изоставят " Фокс нюз " и ще се извърнат към извънредно десни медии като " Нюзмакс " и " Уан Америка нюз ", в случай че " Фокс " не поддържа погрешните изказвания на Тръмп, отбелязва вестникът.

 

Наративът за " откраднатите избори ", поддържан от Тръмп и заздравен от " Фокс нюз ", в последна сметка доближи своята кулминационна точка в щурма против Капитолия на 6 януари 2021 година, когато Конгресът на Съединени американски щати се събра, с цел да удостовери резултатите от изборите, макар че съдията по делото беше постановил, че " Доминиън " не може да каже на правосъдното жури, че предаванията на " Фокс нюз " са повлияли на събитията от този ден.

 

За " Доминиън " съглашението предотврати това, което евентуално щеше да бъде дълга правосъдна борба, даже в случай че бяха спечелили делото. Правните съветници на " Фокс нюз " бяха изразили убеденост, че малкия екран би могла да завоюва при обжалване - развой, който евентуално би лишил години и би забавил всякакво финансово обезщетение.

 

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР