Сумата от 65 милиона лева ще бъде насочена към седем

...
Сумата от 65 милиона лева ще бъде насочена към седем
Коментари Харесай

Бомба със закъснител в борбата срещу мръсния въздух

Сумата от 65 милиона лв. ще бъде ориентирана към седем общини в България, като задачата е с тези пари локалните управляващи да подхващат ограничения за справяне със замърсяването на въздуха. Парите са първият транш от общо 111 милиона лв., които Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отпуска към огромна част от локалните управи по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020.

В тези тактики са записани ограничения за замяна на горивни отоплителни устройства на стотици семейства, които сега употребяват твърдо гориво (дърва, въглища). Именно този тип първични материали са главният отделител на фини прахови частици (ФПЧ), които оказват най-негативно въздействие върху качеството на атмосферния въздух (КАВ).

Според стратегиите доста по-добре е твърдото гориво да се размени с печки и котлета на пелети, климатици, природен газ – в тази посока вървят останалите страни-членки на Европейския съюз. Сега този опит ще се опитат да приложат утвърдените към този момент Благоевград, Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Смолян и София.

Проверка на „ Труд “ сподели, че новите уреди, които общините ще обезпечат гратис по отношение на условията на Министерство на околната среда и водите и Оперативна програма „ Околна среда “, могат да се окажат бомба със закъснител за бюджета на хората, включени в тактиките.

Проблемът идва от обстоятелството, че пелетните печки, газта и климатиците ще вдигнат двойно, даже тройно разноските на семействата.

Сметката демонстрира, че на един отполителен сезон, който трае към 5 месеца, греещите се на дърва в жилище от 100 квадратни метра, дават към 700 лв. за нужните им кубици (10-15 куб.)

Когато се мине на пелети, нужното количество е към 3 тона, а цената на звук е най-малко 500 лв.. Тоест общо семейството, минало от дърва на пелети, ще стартира да дава минимум 1500 лв., вместо досегашните 700. В същото време пелетите към този момент не се намират елементарно на българския пазар.

Отделно до момента не е потвърдена изгодата от този тип печки в битката против ФПЧ. Въпреки че отделят по-малко количество от рисковите частици, прогнозите са, че те въпреки всичко изхвърлят най-малко 50 на 100 от тях във въздуха. В другите страни от Европейския съюз въпросните уреди се инсталират с филтри за комини, които имат потвърдена успеваемост от над 81 на 100 в прекъсването на ФПЧ и най-малък разход на електрическа енергия, а и поддръжката им е обикновена и евтина.

Преди седмица от Министерство на околната среда и водите изпратиха писмо до Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ), с което уведомяват, че няма да позволяват филтрите като допустима мярка, от която да се възползват локалните управи. Вчера министърът на екологията Нено Димов изясни, че от НСОРБ са върнали публично несъгласие, с което ведомството ще се съобрази и филтрите остават (виж карето).

А до момента в който печките и котлетата на пелети натоварват бюджета на хората двойно, климатиците ще са съвсем безсмислени в постройките с ниска енергийна успеваемост (не са санирани), каквито са съвсем всички в страната и разходът на ток ще бъде в пъти по-висок. Относно газификацията – тя и сега се субсидира отчасти, само че и цената на синьото гориво като суровина за уредите и инсталациите е в пъти повече от тази на твърдите горива.

В последна сметка на 17 май следва Комитетът за наблюдаване по Оперативна програма „ Околна среда “ да се събере и да вземе решение кои ограничения дефинитивно остават и за тях ще се дават европейски средства. Накрая Европейската комисия ще се произнесе финално дали утвърждава технологиите.

 Нено Димов Министърът на околната среда и водите Нено Димов: Ще се съобразим с настояването на общините

„ Очакваме скоро да отворим за кандидатстване ограниченията за възстановяване на непорочност на въздуха по Оперативна програма „ Околна среда ” (ОПОС). По нея бенефициенти ще са общините и ще могат да получат средства за замяна на уреди за битово отопление, филтри за комини и други ограничения за подобрявана качеството на атмосферния въздух. Общият запас за възстановяване на чистотата на въздуха по ОПОС е към 111 млн. лв.. Той ще бъде разграничен на два приема като първият ще бъде за 60-65 млн. лв.. Предполагам, че няма да бъдат изхарчени всички пари, част от тях ще останат за след Нова година. Целта ни е да има запас за оптимален брой общини ”, съобщи министър Нено Димов.

Той изясни, че всички критерии за кандидатстване за средствата към този момент са ясни.

„ Общините би трябвало да имат стратегия за намаляването на замърсяването на въздуха, която да е настояща. В нея би трябвало да е ясно, че главното замърсяване е с фини прахови частици и се дължи на битовото отопление. Това е главният фокус, който е предложен в предварителния отчет на Световната банка за ограничения на национално равнище за възстановяване на качеството на въздуха. Друг аршин е, че в стратегиите на общините би трябвало да има заложена замяна на самостоятелните устройства за битово отопление. Тук приказваме за това, че в случай че има уреди на твърдо гориво, да бъдат газифицирани, да се включат към Топлоелектрическа централа, в случай че има подобен. Също по този начин термопомпи, климатизация, печки на пелети или друго гориво с ниски излъчвания ”, разясни министър Димов. И добави:

„ Получих писмо от Национално сдружението на общините, с което те възразяват, че не са възможни филтрите за комин, които да пречистват. Ние ще се съобразим с това тяхно гледище, тъй като това е съпътстваща мярка, която може да способства за понижаване на замърсяването на въздуха “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР