Сумата от 1.2 млн. лева иска общинското дружество Обреди“ от

...
Сумата от 1.2 млн. лева иска общинското дружество Обреди“ от
Коментари Харесай

Искат 1.2 млн. лева за разчистването на 6000 куб. м боклук, натрупан от гробището в Тополи

Сумата от 1.2 млн. лв. желае общинското сдружение „ Обреди “ от бюджета за 2024 за разчистването на над 6000 куб. м. битов разбъркан боклук, генериран от гробището в село Тополи. Това излиза наяве от дневния ред на престоящо съвещание на комисията по благосъстоятелност и стопанство към Общински съвет, научи Moreto.net.

На 13 септември 2023 е осъществена инспекция и е написано наставление от органите на РЗИ – Варна за премахването на насъбрани боклуци в гробищния парк. Срокът за предприемане на ограничения е до края на юни 2024 година .

Инспекторите са установили, че краят на парка не е ограден и има струпани голям брой разнородни боклуци – чаши, облекла, камъни, бутилки и други. Между гробищните места за покойници имало обезпечени съдове за боклуци, които са претъпкани. Освен това имало следи за запалени и изгорени боклуци, имало и бутилки, елементи от шубраци, клони от високи дървета, хартии и други.

По думите на шефа на сдружението Тодор Генков боклуците са акумулирани преди повече от 10 години и съставляват разбъркан битов боклук, почва, камъни и зелени боклуци. Твърди обаче, че откогато е встъпил в служба през 2022 година, следва усъвършенстване на графика за настоящо разчистване на парка от обслужващата компания и стартира по – регулярното му транспортиране.

Това не било задоволително да реши казуса с по този начин насъбрания дотук отпадък. Освен това „ Обреди “ не разполага с нужните средства за премахването му. Особено след удържан дял за 2020 и 2021 в размер на 97%.

През 2018 е направено геодезическо снимане като точно при него е установено, че насъбраното количество е в размер на 6055 куб. м.

При снимането са открити общо 6 купчини с боклуци . Най-голямата е над 2000 куб.м, а най- дребната - близо 250 куб.м.

За казуса с отпадъка сдружението неведнъж е уведомявало Община Варна с писма през 2020 година. Смесеният битов боклук е генериран главно от жители, посещаващи гробищния парк и е разбъркан със земни маси и строителни боклуци от активността на сдружението.

„ Обреди “ се обръща към Общински съвет като принципал, тъй като не е в положение единствено да се оправи с казуса.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР