Сумата, която Сърбия е платила за внос на електричество през

...
Сумата, която Сърбия е платила за внос на електричество през
Коментари Харесай

Осем пъти се е увеличила цената за електричество от внос в Сърбия

Сумата, която Сърбия е платила за импорт на електричество през първите два месеца на годината, е увеличена осем пъти в съпоставяне със същия интервал на предходната година, заяви за вестник " Данас " Иван Николич, редактор в списание " Макроикономически разбори и трендове ".

За доставка на електрическа енергия от чужбина през първите два месеца на тази година са платени 86 милиона евро, до момента в който предходната година сумата беше 10 милиона евро. Причината за разликата в цената не е по-голямото ползване на електричество в Сърбия, а фактът, че електрическата енергия е внасяна през зимния интервал, когато цената й е по-висока. През януари и февруари също по този начин са изхарчени 575 милиона евро повече, в сравнение с през същия интервал на предходната година за импорт на газ и петрол. И в този случай повода за нарастването на цената не е потреблението, а цената на тези енергоносители, изяснява Николич, съобщи Българска телеграфна агенция.

По данни на списанието общото промишлено произвеждане в Сърбия през януари 2022 година е спаднало с 2,2 % средногодишно, а през февруари с 0,7 на 100. Основната причина за това е изразеният спад в бранша на снабдяването с електричество и газ, което през януари възлезе на 18,6 на 100, а през февруари на 25,8 на 100.

Основна причина за доста по-високия от нормално импорт на електричество в Сърбия е колапсът на електроенергийната система, до който се стигна в края на предходната година. Сръбската електрическа компания тогава не бе подготвила задоволителни количества качествени въглища и мазут за потребностите на най-голямата сръбска Топлоелектрическа централа " Никола Тесла ", което докара до по-малко произвеждане на електричество от локални източници, показва " Данас ".

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР