Султанът на Бруней Хасанал Болкиах Ибни Омар Али Сайфудиен III

...
Султанът на Бруней Хасанал Болкиах Ибни Омар Али Сайфудиен III
Коментари Харесай

Кой е най-богатият владетел на света?

Султанът на Бруней Хасанал Болкиах Ибни Омар Али Сайфудиен III е на трона на парламентарната монархия от 1967 година и през това време е натрупал голямо положение, което харчи за извънредно екстравагантни неща.

Стойността на благосъстоянието му се прави оценка на към 35 милиарда евро, което го прави най-богатият държател в света, написа Блиц.

Той е на власт от 5 октомври 1967 година, поемайки ръководството от Омар Али Сайфудиан, като по този метод става 29-ият държател на страната. 75-годишният мъж е по едно и също време министър-председател, министър на защитата и министър на външните работи. Това, което изненадва всички е, че цялостното му име е Султан Падука Сери Багинда Султанот Хаџи Хасанал Болкијах Муизадин Вадаулах.

Няколко източника настояват, че султанът на Бруней има 7000 първокласни коли, в това число 365 Ферарита, 275 Ламборджини, 258 Астън Мартин, 172 Бугти, 230 Порше, 350 Бентли, 600 Ролс Ройс...
`Кой


Не е известно обаче къде ги държи, макар че се приказва, че в действителност ги дава чартърен, с цел да си обезпечава спомагателни приходи.

Говори се още, че султанът е собственик на повече от половината от всички Ферарита, продадени сред 1990 и 2000 година

Кралският замък на султана на Бруней " Istana Nurul Iman " е издигнат през 1984 година и съгласно Книгата на върховете на Гинес този замък е най-големият в света, написа vesti.mk.

Външният интериор се състои от купол, направен от двадесет и два каратово злато, 1700 стаи, пет големи басейна и 257 бани. В двореца има и 110 гаража, 564 полилея, които изискват 51 000 електрически крушки.

Дворецът, в който живее обаче, не е отворен за обществеността, а се употребява за значими държавни функционалности и характерни мюсюлмански празници. Оценява се на над 1,5 милиарда евро, само че евентуално в никакъв случай няма да излезе на свободния пазар, тъй че цената ще остане в загадка.
`Кой

Султанът на Бруней също има аероплан Боинг, който има позлатени прозорци и порти и кожени седалки. Той има своя частна зоологическа градина, съдържаща 30 бенгалски тигъра, няколко сокола и безчет фламинго и какаду. Хасанал се дами три пъти. Първо се дами за брачната половинка си Раджа през 1965 година, само че също по този начин се дами за Хадза през 1982 година и за Ариназа през 2005 година – с последните две се развежда през 2003 година и 2010 година

Що се отнася до настоящите интернационалните събития, формален Бруней се изрече във връзка войната в Украйна. Министерството на външните работи на Бруней излезе с изказване малко след началото на съветската инвазия в Украйна, изразявайки угриженост по отношение на " напрежението и военните дейности " в Украйна. Беше оповестено, че всяко нарушаване на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност се осъжда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР