Сухотата в очите е често срещано очно състояние, характеризиращо се

...
Сухотата в очите е често срещано очно състояние, характеризиращо се
Коментари Харесай

НЕ правете това, ако имате сухота в очите

Сухотата в очите е постоянно срещано очно положение, характеризиращо се с дискомфорт, сърбеж и зачервяване на очите заради понижено произвеждане на сълзи или прекалено изпаряване на сълзите. Има няколко фактора, които могат да допринесат за сухота в очите, в това число:

Възраст: С напредването на възрастта мейбомиевите жлези, които създават лой, с цел да поддържат сълзите, стават по-малко ефикасни. Това може да докара до изсъхване и нарушение на повърхността на окото, което води до сухота в очите.

Медикаменти: Някои медикаменти, като антихистамини и медикаменти за кръвно налягане, могат да причинят сухота в очите като непряк резултат.

Фактори на околната среда: Ветровити условия, ниска мокрота и излагане на замърсители във въздуха могат да изсушат очите, което води до сухота.

Здравословни положения: Синдромът на Сьогрен, автоимунно заболяване, и диабет могат да усилят риска от сухота в очите. Други положения, като ревматоиден артрит, лупус и сифилис, също могат да бъдат свързани със сухота в очите.

Дефицит на витамини: Недостатъчният банкет на съществени витамини, като витамин А, омега-3 мастни киселини и витамини от група В, може да способства за сухота в очите.

Очни положения: Някои очни положения, като блефарит (възпаление на клепачите), могат да причинят сухота в очите.

Продължително гледане на екрана: Прекарването на дълги интервали пред компютъра, тв приемника или телефона може да аргументи сухота в очите заради понижена мигателна периодичност.

Хормонални промени: Сухотата в очите може да се появи по време на бременност, менопауза или като непряк резултат от хормонално заместителна терапия.

Носене на контактни лещи: Контактните лещи могат да уловят влагата върху повърхността на окото, което води до сухота.

Избягвайте тези храни и питиета, в случай че имате сухота в очите:

Алкохолни питиета
Алкохолът е прочут със своите дехидратиращи резултати върху тялото, в това число очите. Когато консумирате алкохол, той може да аргументи в допълнение изсушаване на очите посредством раздразнение на повърхността им и понижаване на производството на сълзи. Освен това алкохолът може да изостри признаците на синдрома на сухото око, като инфектиране и болежка. За да поддържате здравето на очите си, пробвайте се да ограничите приема на алкохол или изцяло го избягвайте, изключително по време на интервали на сухота в очите.

Пикантни храни
Пикантните храни могат да раздразнят сензитивните лигавици в очите ви, което води до парене и дискомфорт. Храни като люти чушки, люти сосове и подправки могат да провокират реакция при хора със сухота в очите. Ако забележите, че потреблението на пикантни храни утежнява признаците ви, обмислете понижаване на приема им или търсене на по-малко пикантни други възможности.

Солени храни
Прекомерната консумация на солени храни може да докара до нараснало произвеждане на сълзи, само че те са нормално воднисти и не обезпечават облекчение от сухотата. Всъщност високата сол може да способства за дехидратация, което може да изостри сухотата в очите. Опитайте се да ограничите приема на солени храни и вместо това изберете варианти, които са с ниско наличие на натрий, с цел да поддържате здравословен баланс на течностите.

Кофеинови питиета
Както кофеинът в кафето, по този начин и чаят съдържат стимуланти, които могат да причинят дехидратация, когато се употребяват в остатък. Дехидратацията е главен фактор за сухота в очите, тъй че ограничението на приема на кофеин може да помогне за възстановяване на признаците. Освен това, кофеинът може да аргументи раздразнение на очите при някои хора, което води до зачервяване и дискомфорт. Като опция изберете питиета без кофеин или вода, с цел да останете хидратирани.

Цитрусови плодове и сокове
Докато цитрусовите плодове и соковете са здравословен източник на витамин С, тяхната висока киселинност може да раздразни сензитивната лигавица на очите, което води до признаци на сухота в очите. Ако установите, че цитрусовите плодове утежняват положението ви, помислете за ограничение на потреблението им или избиране на по-малко кисели други възможности.

Изкуствени подсладители
Някои изкуствени подсладители, като аспартам и захарин, могат да имат негативно влияние върху здравето на очите. Проучванията демонстрират връзка сред изкуствените подсладители и покачвания риск от развиване на синдром на сухото око. За да сведете до най-малко риска, пробвайте се да ограничите приема на изкуствени подсладители или ги заменете с естествени подсладители като мед или стевия.

Преработени и рафинирани храни
Преработените и рафинирани храни постоянно са с ниско наличие на хранителни субстанции и високо наличие на нездравословни мазнини, захари и добавки. Тези типове храни могат да доведат до инфектиране и да допринесат за развиването на синдром на сухото око. За да поддържате здравето на очите си, пробвайте се да включите повече пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и постни протеини във вашата диета.

Сухотата в очите може да бъде неуместен и уморителен проблем, който изисква деликатно ръководство. Чрез отбягване на храните и напитките, упоменати нагоре, и поддържане на здравословна диета, можете да помогнете за облекчение на признаците и да отбраните здравето на очите си. Винаги се консултирайте със здравен експерт, в случай че признаците не престават или се влошат, защото те могат да предлагат подобаващи лекувания и промени в метода на живот.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР