Сухота в устата се отнася до състояние, при което слюнчените

...
Сухота в устата се отнася до състояние, при което слюнчените
Коментари Харесай

Здравословни проблеми могат да провокират сухота в устата: Вижте кои са

Сухота в устата се отнася до положение, при което слюнчените жлези не могат да създават задоволително слюнка, с цел да поддържат вътрешността на устата мокра. Чрез неутрализирането на киселините, създавани от бактериите, слюнката лимитира растежа на бактериите и оказва помощ за попречване на кариес.

Слюнката също усъвършенства усета и улеснява дъвченето и преглъщането. Освен това ензимите в слюнката подкрепят храносмилането.

Намалената слюнка и получената сухота в устата имат голямо въздействие върху здравето на зъбите и венците, апетита и насладата от храната.



Сухота в устата постоянно се появява като непряк резултат от някои медикаменти, проблеми, свързани със стареенето, или вследствие на лекуване на рак. Непроизвеждането на задоволително слюнка в устата може да аргументи някои признаци.

Ето кои проблеми могат да предизвикат сухота в устата:

Някои медикаменти, употребявани за лекуване на меланхолия, високо кръвно налягане и тревога, както и антихистамини, деконгестанти, мускулни релаксанти и болкоуспокояващи могат да причинят сухота в устата.



Много хора изпитват сухота в устата с придвижване на възрастта. Допринасящите фактори включват използването на избрани медикаменти, промени в способността на организма да обработва медикаменти, недохранване и дълготрайни здравословни проблеми.

Химиотерапевтичните медикаменти могат да трансформират структурата на слюнката и създаденото количество. Радиационните лекувания, прилагани върху главата и шията, могат да увредят слюнчените жлези, което води до доста понижаване на производството на слюнка.

Нараняване или интервенция, която предизвиква увреждане на нервите в региона на главата и шията, може да аргументи сухота в устата.



Диабет, инсулт, гъбична зараза в устата (млечница) или автоимунни болести като заболяването на Алцхаймер, синдрома на Sjögren или ХИВ/СПИН могат да причинят сухота в устата. Болести като бъбречна непълнота, болести на щитовидната жлеза, анемия, туберкулоза също са причина за сухота в устата.

Дишането през устата, хъркането и сухият въздух в стаята също могат да допринесат за сухота в устата. Алкохолът и тютюнопушенето или дъвченето на тютюн могат да усилят недоволствата от сухота.

Определянето на лекуването би трябвало да се основава на повода за сухотата в устата. Специалист или ортодонт може да направи следното: Лекарствата, които предизвикват сухота в устата, могат да се сменят. Ако това не е допустимо, дозата може да бъде понижена. Могат да се употребяват артикули за навлажняване на устата (води за уста, изкуствена слюнка или овлажнители).



Водите за уста, предопределени за сухота в устата, изключително съдържащи ксилитол, също обезпечават отбрана против кариес. Могат да се употребяват медикаменти, които подтикват слюнката. Важно е да се пазят зъбите. За попречване на кариес могат да се употребяват медикаменти с флуорид.

За да подпомогнете хидратацията и салдото на електролити в организма, може да си приготвите домакински разтвор за хидратация: Смесете 1 чаена лъжичка сол, 1/2 чаена лъжичка сода за самун и 1 супена лъжица захар в чаша вода. Може да добавите сок от лайм, лимон или портокал за усет. Пийте по 1 чаша дневно, а може и повече след тежки физически натоварвания.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР