Сухопътна операция на Израел в Газа изглежда неизбежна, заяви Николай

...
Сухопътна операция на Израел в Газа изглежда неизбежна, заяви Николай
Коментари Харесай

Николай Младенов: Израел трябва да дефинира целите на евентуална наземна операция в Газа

Сухопътна интервенция на Израел в Газа наподобява неизбежна, съобщи Николай Младенов, шеф на Дипломатическа академия " Ануар Гаргаш " в Абу Даби и някогашен специфичен координатор на Организация на обединените нации за близкоизточния кротичък развой, по Българска национална телевизия.

" За страдание, това, което виждаме в първите дни на ескалацията след отвратителната терористична офанзива на Хамас в Израел, беше доста почтени цивилни жертви в Газа, които са наранени от бомбардировките над задачите на Хамас, които Израел реализира и огромна неустановеност във връзка с това какъв ще е идващият стадий на интервенцията. Предполагам, че това ще разберем идващите дни и допускам, че това, което най-вероятно сега се случва е, че специфични елементи на Израел са в Газа в опит да спасят колкото се може повече от отвлечените хора ", уточни Николай Младенов.

По думите му главните старания за деескалация би трябвало да се водят от Египет, Организация на обединените нации и Съединени американски щати, а целите сега са три: помощ за цивилното население в Газа; понижаване на напрежението, за което би асъдействало в огромна степен освобождението на заложниците, които Хамас взе от Израел; превъзмогването на районен спор.

Младенов посочи, че заплахата от още по-голяма ескалация и нова война в Близкия изток постоянно е съществувала, а всяка военна интервенция в Газа води до опасности за целия район. Според него, в случай че Израел стартира сухопътна интервенция в Газа, е значимо да дефинира задачите ѝ и да даде отговор на въпроса по какъв начин ще се ръководи Газа по-късно.

" Фактите са трагични - каквато и да е интервенцията, ще отнеме човешки животи и от двете страни. Затова евентуално, на този стадий, мисленето в Израел е в оптималната цел посредством бомбардировките да се ограничи опцията на Хамас да реагира, да се лимитират ракетните обстрели които не престават от Ивицата Газа и да се освободят заложниците.

Израел би трябвало да дефинира какви ще са задачите на една наземна интервенция - дали реокупацията на Газа и контрола над цялата линия или единствено над северната част от Ивицата; на град Газа, където е огромна част от населението; каква е визията за обстановката в Газа след операцията; по какъв начин ще се ръководи Газа, тъй като 2 млн. души, които живеят в едно лимитирано пространство, би трябвало да имат форма на ръководство. До този миг Хамас имаше функционалностите и на държавно управление там, за положително или за неприятно, в този момент би трябвало да е ясно по какъв начин ще се ръководи Газа. Но най-важният въпрос е по какъв начин да се минимизират човешките вреди и по какъв начин да се окаже хумнитарна помощ ", уточни Младенов.

Колкото по-бързо се стигне до потушаване на напрежението, толкоз по-малко вреди ще претъпят цивилните, посочи той.

" Израел ще преследва Хамас където и да се намират в Газа. Съобщението отпреди няколко дни за цивилните да изоставен град Газа, е тъй като там е главната инфраструктура на Хамас - там са техните тунели, командни центрове и по този начин нататак. Прогнозите са за доста цивилни желтви и колкото по-бързо се стигне до излаз, толкоз по-добре за хората в Газа, които не всички са свързани с Хамас. Има доста хора, които живеят там, само че няма къде да отидат. не е наложително да поддържат Хамас, доста от тях са подтиснати от нея ", сподели още Николай Младенов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР