Суха зима. 10 литра на квадратен метър през януари при

...
Суха зима. 10 литра на квадратен метър през януари при
Коментари Харесай

Експерти със смайващи данни за сушата в България

Суха зима. 10 литра на квадратен метър през януари при норма от 50-60 литра. Няма точка на картата на България, споделят експертите, където тази норма да е достигната.
Ще има ли превалявания през другояче мъчно предвидимия февруари? Засега прогнозата най-малко за началото на месеца споделя не.
С всички произлизащи от това последици за водните ресурси у нас, а и за реколтата тази година. Особено на фона на информациите, че 6 от 15-те язовира за питейна вода у нас са на една трета от размера си
„ Виждаме, че не вали дъжд, а няма и сняг. Данните, които имаме все още предвиждат, че и тази година ще имаме норма към или под тази от миналата година. Трябва да управляваме нашата вода по-добре. Да вършим и прогнози за по-сухи години.
Нужно е да отдадем извънредно внимание на всичко протичащо се. Количеството превалявания и времето през което те падат се променя според от климатичните условия”, разяснява Филип Пенчев, специалист „ Води”, WWF.
Той добави, че бент. „ Дяково” в Дупница е с потребен размер от 30% към този миг.
Каква годишна продукция ще има след сухата дотук зима? Ниско засищане на почвата с влага. Предстои наторяване, което ще е безсмислено, споделят експерти.
„ Засушаването си личи за прощален път. Тази година терзанията ни са по-големи. От септември месец до в този момент, тук имаме 159 литра дъжд на квадратен метър. След няколко седмици положението за посевите и за нас ще бъде сериозно.
Външните листа на растенията падат тъй като няма съществено вегетация. Има и спор сред почвата и въздуха”, разяснява Ангел Вукадинов ръководител на Асоциацията на зърнопроизводителите в България.
Той добави, че в случай че времето се стабилизира и има дъждове ситуацията може да бъде нормализирано и загубата да не е огромна.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР