Суецкият канал вече функционира нормално, но корабът, който го запуши

...
Суецкият канал вече функционира нормално, но корабът, който го запуши
Коментари Харесай

Египет държи като залог кораба, който запуши Суецкия канал

Суецкият канал към този момент действа обикновено, само че корабът, който го запуши в продължение на шест дни – Ever Given – към момента не е помръднал от мястото, до което беше изтеглен с влекач при спешната интервенция за освобождението на трафика, съобщи Уол Стрийт Джърнал.

Причината е, че Египет не разрешава корабът да продължи по маршрута си, до момента в който притежателите му не платят 1 милиарда $ отплата. Плавателният съд, неговия товар и 25-членния му екипаж  от индийски моряци остават на котва край Великото горчиво езеро, който разделя два отсека на канала.

„ Корабът ще остане тук, до момента в който следствието по случая завърши и компенсацията бъде платена “, разяснява Осама Рабие, ръководител на управата на Суецкия канал по локална телевизия.

По-рано той разгласи, че Египет ще упорства за 1 милиарда $ за интервенцията по освобождението на заседналия транспортен съд, както и за загубата от директни такси и други разноски.  

Не е ясно обаче как  тъкмо е избрана тази сума. Според компанията за бизнес информация Refinitiv пропуснатите доходи от директни такси за шестте дни възлизат на 95 млн. $.

Осама Рабие съобщи, че не изключва правосъдно дело, само че избира въпросът да бъде решен отвън съда.

В същото време обаче представител на Shoei Kisen Kaisha, японският  притежател на Ever Given, съобщи, че сдружението не е получавало публично известие с желана отплата от страна на управата на Суецкия канал.

„ Вярно е, че водим договаряния с тях “, добави той.  

Според Fitch Ratings застрахователните компенсации по произшествия, свързани с огромни товарни кораби могат да доближат 1 милиарда $. Очаква се застрахователите на Even Given да покрият компенсациите за забавяния и нарушена верига на доставки на корабите, които не можаха да преминат в точния момент през Суецкия канал.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР