Суджук от кметско-общинско прасе раздаде на гостите си днес Широка

...
Суджук от кметско-общинско прасе раздаде на гостите си днес Широка
Коментари Харесай

Празникът: Раздадоха мезе от кметското прасе СНИМКИ

Суджук от кметско-общинско прасе раздаде на гостите си през днешния ден Широка лъка. В родопското село се организира за трета поредна година празник на мезето с конкурс за най-майсторско мезе. Наплив от туристи се изреди да опита деликатесите от масите на шестимата кандидати за купата. В състезанието участваха майстори на мезето - производители на месни и млечни артикули от Широка лъка и Стикъл. Всички преминаващи опитваха без пари суджуци и луканки с по чаша алено вино и най-после пускаха в урна своя глас за определения от тях занаятчия на мезето.

За първа година деликатесите се класираха в две категории - за млечни и месни артикули и с гласовете от урната селото излъчи двама първенци по мурафет в изработката на мезета, които бяха наградени с по 200 лв. парични награди. Местните майстори мериха сили с луканки, кървавици, създърми, домашни колбаси с праз, кълцаница, кайзери, сирене брънза, сланина, кашкавал, овче мляко, а в близост се носеше апетитен мирис, дружно със звука на каба гайдите. Оригиналният Мръвков ден се провежда от кметството и читалище “Екзарх Стефан- 1872 ". За първи път на него всички пробваха суджук изработен от прасе закупено с дарения от персонални средства от двамата заместител кметове на община Смолян Марин Захариев и Мариана Цекова и шефа на Областна дирекция на Държавна фирма „ Земеделие “ - Смолян Денислав Костов. " С техните дарения закупихме и отгледахме за празника кметско-общинско прасе към 60 - 70 кг и направихме суджуци от него. И хубаво домашно вино сме закупили 100 литра от Брестник и всичко е гратис за дегустация ", сподели кметът на селото Васил Седянков. Управникът означи, че празника стартирал от другарска смешка, само че се трансформирал в съществено мероприятие, което се разраства всяка година. " Наред с яденето и веселието желаеме нашите производители да имат място да си продадат продукцията ", споделя Седянков.
Според майсторите хубаво мезе се прави с копнеж и обич.

" Представям се отвън състезанието с домашна кървавица, домашна сланина, родопски печен самун, лук, кървавица печена, суджук с праз и без праз, люта и не люта сланина. Всички артикули са без холестерол. Хубаво мезе се прави с доста обич и доста грижа за животните. Най значимото е в студено време да се употребяват с хубаво вино ", сподели Георги Серафимов, който има плантация за екологично чисти артикули - месо, мляко, сирене и кашкавал в родопското село. Миналата година той завоюва второ място на състезанието на мезето. Според него празника от хубави мезета, гайди на фона на белия сняг и къщите на Широка лъка е ужасно прекарване за туристите.

" За трета поредна година се представям с три типа сланини, телешка луканка, кървавица, свински мариновани зурли. Хубаво мезе се прави с положителни подправки и копнеж. За мен най-хубавите мезета са луканката, пъстърмата и панираната сланина ", сподели Тодор Чакъров, който две години поред бе победител в състезанието.

" Широка лъка е място, където може да стане този празник. Уникално като място и с очевидно чудесни хора, които заслужават. Сигурен съм, че този празник ще стане едно съществено събитие, по този начин локалните артикули могат да бъдат рекламирани, както и пословичното родопско гостолюбие ", сподели кметът на община Смолян Николай Мелемов.
На празника имаше и втора урна - за дарения за фамилията, чиято къща изгоря в село Момчиловци. Тя ще събира помощи в селото до идния кукерски празник Песпонеделник, след което събраните средства ще бъдат предадени на потърпевшото семейство, сподели Седянков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР