Суданският министър-председател Абдала Хамдок днес сформира кабинет, първи след отстраняването

...
Суданският министър-председател Абдала Хамдок днес сформира кабинет, първи след отстраняването
Коментари Харесай

За първи път в Судан: жена ще е външен министър

Суданският министър-председател Абдала Хамдок през днешния ден образува кабинет, първи след отстраняването през април на дългогодишния водач Омар Башир, съобщи ДПА.

Хамдок разгласи кабинет от 18 министри на конференция, предавана по малкия екран, и сподели, че остава да направи още две назначения.

Правителството беше формирано като част от съглашението за тригодишна делба на властта, подписано предишния месец от военните, от една страна, и цивилен партии и протестни групи, напомня Ройтерс.

Сред министрите има 4 дами, в това число първата суданка външен министър - дипломатката Асма Мохамед Абдала.

"Силно желаем в преходното държавно управление да вземат участие дами поради ролята, която изиграха в суданската гражданска война ", сподели Хамдок.

Ибрахим Бадауи, някогашен икономист от Световната банка, беше назначен за финансов министър.

Мадани Абас Мадани - водач на гражданската коалиция, договорила съглашението за преход с военните, става министър на индустрията и търговията, подаде Ройтерс.

Премиерът акцентира, че се е стремил към заслужено районно посланичество, с цел да се подсигурява, че кабинетът ще работи хармонично.

В сходство с политическото съглашение сред армията и опозицията отпред на вътрешното ведомство и на това на защитата застанаха военни.

Политическото съглашение планува съюзът "За независимост и промени " да излъчи премиера и множеството министри, като се изключи двата портфейла, дадени на военните.

Икономистът деец Хамдок сподели, че в живота на суданците стартира нов стадий. Той акцентира, че приоритет на новото държавно управление е слагане завършек на войната и създаване на дълготраен мир, съобщи Франс прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР