Суданската армия разпореди да се започне разследване във връзка с

...
Суданската армия разпореди да се започне разследване във връзка с
Коментари Харесай

Суданската армия започва разследване на видео, показващо как военни носят отрязани глави

Суданската войска разпореди да се стартира следствие по отношение на видео, за което се твърди, че демонстрира военнослужещи, които носят отрязаните глави на членове на вражеска паравоенна секта, съобщи Асошиейтед прес.

Суданските въоръжени сили разпространиха изказване, в което осъдиха " шокиращото наличие " на видеото, което от известно време насам е необятно популяризирано в обществените мрежи в Судан и провокира доста апели да се потърси отговорност от причинителите.

На фрагментите се вижда по какъв начин група мъже във военни униформи носят две отрязани глави, за които се допуска, че са на членове на паравоенните Сили за бърза поддръжка. Мъжете се радват и скандират " Бог е популярен! " и " Сами си го докарахте ", предава Българска телеграфна агенция.

Судан потъна в безпорядък, откакто през април в столицата Хартум избухнаха сражения сред суданската войска, командвана от военачалник Абдел Фатах ал Бурхан, и Силите за бърза поддръжка, отпред с военачалник Мохамед Хамдан Дагало.

Насилието скоро обхвана и други елементи на източноафриканската страна. Над 12 000 души бяха убити, а към 1,5 милиона бяха принудени да избягат в прилежащи страни.

Видеоклипът с отрязаните глави провокира отвращение измежду продемократичните деятели и политици в Судан.

" Поставянето на главите на жертви на войната на показ, без значение от това дали става въпрос за военнослужещи или цивилни жертви, е отражение на един честен, политически и набожен провал ", написа в обществената мрежа " Екс " Ясир Арман, член на продемократичен алианс.

От близо 10 месеца районни сътрудници се пробват да посредничат за преустановяване на спора, а Саудитска Арабия и Съединени американски щати помогнаха за провеждането на няколко кръга от договаряния, които обаче приключиха без триумф.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР