Судан ще трябва да внесе 3,5 милиона тона пшеница тази

...
Судан ще трябва да внесе 3,5 милиона тона пшеница тази
Коментари Харесай

Нуждата за внос на пшеница в Судан ще нарасне до 3,5 милиона тона през 2023 г.

Судан ще би трябвало да внесе 3,5 милиона тона пшеница тази година заради 30 % спад в плануваната локална годишна продукция, откакто фермерите минаха към засаждане на разнообразни култури, заяви Ройтерс, базирайки се на Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие (ФАО), съобщи Българска телеграфна агенция.

Някои фермери споделиха, че държавното управление не е съумяло да купи тяхната пшеница при обещаните условия предходната година, оставяйки ги неудовлетворени или без пари да засадят нова годишна продукция.

Тази година производството на сорго, съществена храна в Судан, и на просо се чака да се възвърне, подкрепено от положителното количество дъжд, заяви ФАО, допълвайки, че плануваният импорт на пшеница затова ще задоволи съвсем всички предстоящи потребности на Судан от импорт на зърнени култури от 3,6 милиона тона.

" Това ще има огромно влияние върху продоволствената сигурност на милиони судански хора, защото интернационалните цени на пшеницата не престават да се усилват и националната валута на страната отслабва ", се споделя в изказване на организацията.

През 2022 година Судан е внесъл 2,7 милиона тона пшеница и брашно на цена от 1,06 милиарда $, като Русия, Австралия и Румъния са главните източници на импорт, съгласно данни на централната банка.

Хуманитарни организации предизвестиха за възходящи равнища на апетит в Судан, където повече от една трета от популацията беше изправено пред остра хранителна неустановеност предходната година.

" Общностите са изправени пред разнообразни мащаби на уязвимости, провокирани от скока на цените на главните култури и комбинираните резултати от икономическия спад, високата инфлация, провокираните от климата рискове и спорове ", цитира изказването на ФАО нейният представител за Судан Адам
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР