Судан е пред огромна хуманитарна катастрофа - няма ток, няма

...
Судан е пред огромна хуманитарна катастрофа - няма ток, няма
Коментари Харесай

Оля Ал-Ахмед: Семейството ми в Судан попадна в центъра на боевете, евакуира се много трудно

Судан е пред голяма филантропична злополука - няма ток, няма питейна вода, лечебните заведения са на безусловно привършен потенциал, няма медикаменти, тъй като не могат да бъдат импортирани, а 72-часовото помирение не се съблюдава. Това съобщи в " Денят стартира " журналистът от судански генезис Оля Ал-Ахмед.

Тя описа за комплицираната евакуация на околните ѝ, които се оказали в центъра на сраженията.

" Голяма част от моето семейство се намираше не просто в Хартум, а в центъра на боевете, тъй като там се намира къщата на моите чичовци. Аз в Судан имам трима чичовци, шест лели и 43-ма първи братовчеди и братовчедки - цялото ми семейство е там. И те съумяха да се изтеглят доста комплицирано, тъй като там се стреля на месо по пътищата, не знаеш кой стреля. Но все пак са съумели да се изтеглят в трите града, които сега са релативно спокойни ", описа тя.

В ефира на " Денят стартира " Оля Ал-Ахмед прикани Червения кръст, Червения полумесец и Организация на обединените нации да провеждат филантропична помощ.

" В момента чужденците се изтеглят, само че какво става с бледния судански народ, те са в капан. За тях предстоят едни доста тежки делници и доста тежка орис. Конфликтът се дължи на битка сред двама генерали за битка, пари, власт и златото на Судан. Много ме боли. Това е моето родно място, родината на моя татко. И доста ме боли, че от това страда популацията, страда нещастният почтен народ. В момента там е апетит и мисля, че към този момент е време за филантропични помощи ", сподели тя.

Над 20 000 суданци към този момент са прекосили границата с Чад като се чака до дни 100 000 да я прекосят. Търсенето на леговище в Египет е по-сложно, тъй като без виза там могат да влизат единствено дами и деца.

" Знаете ли какви са картините - хората вървят пешком към границата на Чад с един багаж на главата ", сподели Оля Ал-Ахмед.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР