Субтитри при пряко излъчване в сайта на БНТ е следваща

...
Субтитри при пряко излъчване в сайта на БНТ е следваща
Коментари Харесай

Още една иновация в сайта на БНТ – субтитри при излъчване на живо

Субтитри при директно лъчение в уеб страницата на Българска национална телевизия е последваща стъпка в процеса на цифровизация на публичната телевизия в последната година.

Преди няколко месеца започва новаторската технология „ Чуй новините “ , при която изкуствен интелект чете новините в уеб страницата и в мобилното приложение BNT NEWS . Услугата е извънредно комфортна за хора с повредено зрение или такива, които имат динамичен дневен режим и четенето затруднява ежедневната им рутина.

Преди броени дни, към уеб страницата на Българска национална телевизия бе задействана следващата иновация - автоматизирано генериране на надписи при живото лъчение на ефирното наличие в уеб страницата . Технологията е на база изкуствен интелект, а генерирането на надписи зависи от метода на говорене - дали събеседниците имат добра дикция и произнасят вярно думите ; приказват ли един след различен или едновременно; употребяват ли чуждици, жаргонни думи, умалителни, както и дали говорещият има говорен проблем. Технологията разрешава „ образование “ на логаритъма за изписване на избрани звуци , приспособяване към постоянно звучащи гласове и по този метод да се настройва към характерен диалект.

„ Полагаме съществени старания да създадем по-лесно и налично цифровото наличие на Българска национална телевизия. Разбираме и одобряваме извънредно съществено ролята си да сме в помощ на всички публични групи и по тази причина работим интензивно в тази посока. В цифрова среда не всеки има опция да слуша и неведнъж субтитрирането на видео е по-удобният метод за разбиране на наличие за потребителите. За някои то е и единствената алтернатива при гледане на видео и по тази причина ще продължим да подобряваме и развиваме тази услуга “, споделя Борислав Чоранов, шеф „ Мултимедия “ в Българска национална телевизия.

Той споделя още, че за момента услугата е в тестов интервал , в който се усъвършенства надеждността от техническа позиция - адаптиране за всевъзможен тип устройства и изчистване на механически проблеми сред системите. Въпреки това към този момент 80% от гледащите програмата на Българска национална телевизия „ онлайн “ са гледали най-малко един път канала със надписи .

Субтитрите са дейни от 5.55 ч. до 24.00 ч., а искащите да се възползват от технологията могат да го създадат в стрийминг канала на Българска национална телевизия 1, който е с автоматизирано включена алтернатива за субтитриране на програмата -. Потребителите имат опция сами да включат и изключат автоматизираното им генериране.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР