Субсидията за извънпарламентарни партии, получили над 1% на избори, ще

...
Субсидията за извънпарламентарни партии, получили над 1% на избори, ще
Коментари Харесай

Партиите в НС си запазват милионите субсидии и оставят другите с по лев за глас

Субсидията за извънпарламентарни партии, получили над 1% на избори, ще бъде понижена от 11 на 1 лв. за глас, а държавните пари за обединенията, попаднали в Народното събрание, остават 11 лв.. Това е решила в четвъртък парламентарната Комисията по бюджет и финанси, потвърдиха пред Mediapool в петък народни представители от Българска социалистическа партия.

Предложението е постъпило от партия " Воля " на Веселин Марешки. То ще бъде гласувано в пленарната зала като текст от проектобюджета за 2018 година, който следва да се разисква на второ четене.

Членове на бюджетната комисия разясниха импровизирано, че при приемането на текстовете, постъпили сред двете четения на бюджета, някои от депутатите не са се ориентирали какво тъкмо се гласоподава.

Според настоящите правила всички партии явили се на избори и получили над 1% от гласовете, без значение дали са прескочили 4-процентовата преграда за влизане в Народното събрание или не, получават по 11 лв. на глас. Ако поправката бъде призната на второ четене в пленарна зала, извънпарламентарната съпротива на практика ще бъде обречена на изгубване, защото обезпеченото й легално финансиране ще бъде сведено до най-малко.

Към момента не е ясно какви са претекстовете на законовата корекция и какъв брой ще икономиса страната от удара против извънпарламентарните партии, защото депутатите от " Воля " не си подвигат телефоните.

AnchorЕвентуалното дефинитивно утвърждение на текста би било цялостен скандал, откакто към този момент цяла година депутатите неглижират предлагането от извършения преди година референдум на Слави Трифонов за орязване на държавните дотации за всички партии до 1 лев на глас. Към момента огромните политически сили са натрупали парични средства за десетки милиони. На базата на резултатите от последните избори, извършения през март т.г., дотацията на ГЕРБ е над 12.6 милиона лева; Българска социалистическа партия - 10.5 млн.; " Обединените патриоти " разпределят 3.5 млн. лв., Движение за права и свободи – 3.4 млн. лв., а " Воля " - 1.6 млн. лв..

Другият куриоз е, че след изборите на 26 март единствената партия, която не съумя да влезе в Народното събрание, само че получава дотация, е " Възраждане " на Костадин Костадинов, който изиска да се откаже от държавното финансиране. През лятото той подари първия транш от 133 718 лв. на Фонда за асистирана репродукция.

Останалите партии, които имаха резултат над 1%, останаха без държавни средства, тъй като се явиха в разнообразни съдружни комбинации.

Ако предлагането за понижаване на дотацията на партиите отвън Народното събрание бъде утвърдено в пленарната зала, годишната дотация на " Възраждане " ще бъде понижена от 416 856 на 37 896 лв..

Любопитен миг е, че предлагането е направено тъкмо от партията на Веселин Марешки, която при предварителен избор е напълно евентуално да остане отвън Народното събрание, съгласно социологическите прогнози. Нито той, нито други депутати от парламентарната група подвигаха телефоните си в петък следобяд.

Лидерът на " Воля " е със свален депутатски имунитет поради наказателно дело, че е нанесъл лека телесна щета на Костадин Костадинов (лидер на единствената партия предходна 1% на предходните избори – " Възраждане " ).

Въпреки че наподобява като " персонално " законодателно възмездие от страна на Марешки към Костадинов, импортираната от " Воля " корекция е допустимо е подбудена от ръководещите, които са подкрепили текста. В последните седмици партията на Марешки поддържа много начинания на ГЕРБ и " патриотите ".

Междувременно депутати импровизирано обясниха пред Mediapool, че " няма политическо решение " ръководещите да гласоподават поправката на " Воля ". " Такова съмнение би било неистина, само че неистина би било и изказванието, че не сме знаели какво гласуваме ", настояват представители на ГЕРБ пред Mediapool.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР