СУ Св. Св. Кирил и Методий в Белослав празнува 160

...
СУ Св. Св. Кирил и Методий в Белослав празнува 160
Коментари Харесай

СУ Св. Св. Кирил и Методий в Белослав празнува 160 години от създаването си

СУ " Св. Св. Кирил и Методий " в Белослав чества 160 години от основаването си. Училището е основано през 1862 година от възрожденеца Захари Христов. 

В цялата си история то е средище на просветителния развой в община Белослав и сплотява орисите на цели белославски родове. Учителският екип се състои от 54 високо квалифицирани преподаватели с просветително - квалификационна степен " Бакалавър " и " Магистър ", ръководени от Веска Вълканова – шеф на учебното заведение. Те имат всекидневна грижа за образованието и възпитанието на децата в град Белослав и общината. Пълният курс на междинното обучение от І до ХІІ клас дава опция да се наблюдава развиването на всяко дете и то бързо да се приспособява към другите образователни  условия. През актуалната образователна година учебното заведение посещават 520 деца, разпределени в  24 паралелки.  Сформирани са 14 групи за целодневна организация на образованието и 14 групи за занимания по ползи.

Учебните стратегии за обособените стадии на образование са разнородни и дават отговор на потребностите на всеки възпитаник. В гимназиален стадий са образоват възпитаници по профилите " Природни науки “, " Предприемачество “ и " Софтуерни и хардуерни науки “.

Най - огромните достижения на педагогическия екип са свързани с общообразователната профилираната подготовка, която се води със модерни технологии. Учениците могат да развиват своите качества в многочислените извънкласни форми по спорт, изкуства, просвета или компютри. Във визитната  картичка на учебното заведение през последните години са включени майсторски класове с гост-лектори от разнообразни области на публичния живот и бизнеса.

За осъществяване на своята активност учебното заведение разполага с общинска база, състояща се от две образователни здания, необятен физкултурен салон, актова зала, трапезария,  две компютърни зали, смарт кабинет и интерактивни маси, учебно радио, пожароизвестителна система, слънчеви колектори, софтуерен център с съвременни лаборатории за интерактивно образование по естествени науки.  Училището е напълно санирано, актуализирано и осъвременено  по национални стратегии на МОН и по европейски планове.

Целите са съсредоточени върху одобряване и предпазване на българското обучение и просвета като емблема на българската страна. Посредством възстановяване на инфраструктура на територията на община Белослав и увеличавайки по този метод опциите на локалното население за по-качествена и пълноценна среда, проектите  реализират  цели, свързани с повишение на качеството и успеваемостта на системите за обучение и образование и  обезпечаване на достъп на всички жители до обучение и образование.

Училището разполага с  неповторим витраж с внушителни размери от 15 м височина и 4,5 м широчина, заемащ цялата източна стълбищна част на постройката.  Декоративната комбинация е изпълнена от цветни, ръчно направени плоски стъкла, съединени с оловни пръчки " шпросни ". Основните цветове на фона са наследник, зелен и жълт, символизиращи трите съществени детайла вода, земя, въздух. Върху този декор отвесно е изобразена кирилицата в комбиниране с геометрични и флорални орнаменти. Вплетени са и глаголически букви, а в горната част има стилизирани изображения на Слънце – знак на живота, на науката и просветата, и на лавров венец, символизиращ славата на основателите на писмеността – светите братя Кирил и Методий   

СУ " Св. Св. Кирил и Методий " цени традициите, завещани от предците. С предпочитание всички учители и възпитаници вземат участие в представителните концерти през образователната година, отдадени на учебни и национални празници, в градски и общински прояви.

На 13 май 2022 година  учениците, учителите, родителите и обществеността ще съберат, с цел да отпразнуват 160-годишния празник на учебното заведение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР