СУ (Софийският университет) ще влезе в класацията на първите 500

...
СУ (Софийският университет) ще влезе в класацията на първите 500
Коментари Харесай

СУ ще влезе в класацията на първите 500 университета

СУ (Софийският университет) ще влезе в класацията на първите 500 университета.

Дълбоко имам вяра, че през идващите пет години Софийският университет “Св. Климент Охридски ” (СУ) ще влезе в групата на първите 500 университета в най-малко една от трите огромни интернационалните ранглисти. Това ректорът проф. Анастас Герджиков на откриването на 135-ата академична година.

Днес е откриването на академичната година на СУ, който през вчерашния ден навърши своята 135-годишнина. Софийският университет е най-старият български университет, открит през 1888 година, когато единствено 15 % от българите са грамотни. Това става допустимо с помощта на донорите Христо и Евлогий Георгиеви, които подаряват място от 10 200 квадратни метра и 6800 000 златни лв. за изграждане на постройка и прехрана, сподели още проф. Герджиков.

По думите на проф. Герджиков СУ е най-големият и влиятелен проучвателен университет в страната. Той обгръща 16 факултета и три департамента, музеи, втората по величина библиотека след Националната, стотици лаборатории, центрове и звена.

Университетът предлага обучение в 120 специалности в образователно-квалификационните степени “бакалавър ” и “магистър ” след приблизително обучение. Както и в над 400 магистърски стратегии. Близо 20 000 индивида се образоват в университета към днешна дата.

Според Националната рейтингова система СУ е преди всичко в съвсем половината от всички професионални посоки в страната. Той е и единственият български университет в първите хиляда в международните ранглисти. Това значи, че СУ е в първите 4 % на международните университети, а в някои посоки – в първите 2 %.

Университетът е и водещ в научните проучвания в страната със сериозните изявления на преподаватели, откриватели, докторанти и студенти, със извоюваните планове и награди.

„ Нашето академично шествие през днешния ден е част от тържествата по случай 135-годишния празник на СУ. Но то е и метод да покажем силата на СУ с неговите 1700 преподаватели и откриватели, и с неговите 20 000 студенти. Юбилеят ни е подобаващ миг да сложим нашите претенции за продължение на промените във висшето обучение и за обезпечаване на почтени хонорари на работещите в тази сфера “. Това сподели проф. Герджиков.

Той пожела на студентите да четат, да станат положителни хора, съзнателни жители и откровени патриоти.

“Развивайте се и работете от сърце за народа си и той ще застане зад вас, а не зад тези, яхнали страната към този момент 30 години. Пожелавам ви от морето на знанието да извлечете най-полезното и от безбройните благоприятни условия пред вас да изберете тези, които ви вършат най-пълноценни и щастливи хора! ”, сподели в словото си проф. Анастас Герджиков.

Заплатите в университетите

Преди дни стана ясно, че минималната заплата в университетите ще се увеличи. За най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения минималната заплата става 1810 лева, до момента тя беше 1500 лева Средствата са обезпечени от държавното управление. Става въпрос за 16 млн. лева – за повишение на възнагражденията на асистентите и останалите преподаватели.

Допълнителните 16 млн. лева ще бъдат предоставени на 33 държавни висши учебни заведения с общо 12 436 души научен състав, включително 2401 асистенти.

Очаква се с покачването на възнагражденията да се насърчат повече младежи да вземат участие в състезания за преподаватели, което да докара до възобновяване и развиване на университетския състав.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР