Стюардите на Гран при на Абу Даби отхвърлиха и двата

...
Стюардите на Гран при на Абу Даби отхвърлиха и двата
Коментари Харесай

Отхвърлиха протестите на Мерцедес и потвърдиха титлата на Верстапен

Стюардите на Гран при на Абу Даби отхвърлиха и двата митинга, които бяха импортирани от отбора на Мерцедес след края на последния старт за сезона. След изключителна драма Макс Верстапен победи Люис Хамилтън с изпреварване в последната обиколка и завоюва първата си купа във Формула 1.
Двете възражения от страна на " черните стрели " бяха свързани със случилото се в последните два тура и решенията на автобус контрола за рестарта на конкуренцията.
Първият митинг бе обвързван с евентуално изпреварване от страна на Верстапен против Хамилтън преди прибирането на колата за сигурността. Комисарите решиха, че водачът на Ред Бул фактически в един миг е бил пред своя противник, само че това е било част от дебненето преди подновяването на надпреварата и по тази причина не глобиха нидерландеца.
Вторият митинг е за решението на спортния шеф Майкъл Маси да пропусне пет затворени с обиколка коли тъкмо преди рестарта, което приближи Верстапен до ауспуха на Хамилтън. С новите си меки гуми нидерландецът нямаше проблем в борбата си с водача на Мерцедес и го изпревари с нападателна маневра в прекъсването за петия завой.
Според Мерцедес обаче рестарт не е трябвало да има, защото разпоредбите изискват изработката на най-малко още една обиколка откакто последният затворен с обиколка водач е изпреварил колоната. Стюардите обаче се позоваха на други точки от правилника, които са с по-висока значителност от въпросното предписание.
Комисарите оповестиха, че спортният шеф има правото да управлява потреблението на колата за сигурност. Самият Маси изрично съобщи, че се е позовал на съглашение сред тимовете, където е допустимо надпреварите да приключват при изискванията на „ зелен байрак “.
Така след близо 5 часа на диспути и двата митинга на Мерцедес бяха отхвърлени, а Макс Верстапен резервира своята първа купа във Формула 1.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР