Ствърдия си отговор на руската инвазия в Украйна Япония скъса

...
Ствърдия си отговор на руската инвазия в Украйна Япония скъса
Коментари Харесай

Япония скъса ли с дипломацията, която водеше преди?

Ствърдия си отговор на съветската инвазия в Украйна Япония скъса с дипломацията, която водеше преди . Според анализатори спорът може да промени модела на отбранителната тактика на Токио против упоритостите на Пекин в района .

Когато Москва присвои Крим през 2014 година, японският отговор бе сметнат за сдържан. Този път обаче Токио взе образец от западните си съдружници, като наложи невиждани наказания и изпрати на Киев несмъртоносна военна помощ .

"Япония към този момент бе упрекната , че заплаща, с цел да се отърве, т.е. дава пари, без директно да се меси в някакви рецесии ", напомни пред Агенция Франс Прес Валери Нике, специалист по Азия във Фондацията за стратегически проучвания.

Този път Япония "акцентира върху това, което прави... с цел да покаже, че не се задоволява да стои със скръстени ръце , изчаквайки развоя на нещата ", уточни тя.

Бързината, с която Токио взе ограничения против Москва и против видни руснаци, бе "наистина забележителна " , разяснява Тобаяс Харис, експерт по Япония в анализаторския Център за американски напредък. "Това отива доста по-далеч, в сравнение с си мислех ", призна той.

Твърдостта на Япония ненапълно отразява необичайния темперамент на спора , само че роля играят и редица други фактори, по-конкретно отдръпването на някогашния министър председател Шиндзо Абе, полагал дълго време старания за по-тесни връзки с Москва .

Подал оставка през 2020 година по здравословни аргументи, Абе се надяваше, че възможните по-топли връзки ще деблокират разногласието, обвързван с Южните Курилски острови, анексирани от Москва в края на Втората международна война и наричани от Токио "Северни територии " . Тези териториални различия са спънка за подписването на кротичък контракт сред двете страни.
 Държавният началник на Китай Си Дзинпин
Послание към Китай

В момента обаче Япония мисли основно за Китай и неговите растящи районни упоритости, по-специално задачата му "отново да сплоти " Тайван с "майката татковина " и претенциите върху противоречиви острови, наричани Сенкаку от Токио и Дяоюй от Пекин.

В предишното Токио се опасяваше , че твърди дейности по отношение на Москва може да я тласнат в прегръдките на Пекин, изясни Джеймс Д. Дж. Браун, учител по политология в университета "Темпъл " в Токио.

"Днес е тъкмо противоположното ", сподели той пред Агенция Франс Прес. Мнението е, че " Япония би трябвало да се държи твърдо с Русия , другояче основава казус и може би предизвиква Китай да мисли, че той би могъл да направи същото. "

В близко време се чака Япония напълно да преразгледа метода си към Русия , до момента в който премисля своята тактика за национална сигурност, което следва в края на 2022 година "Русия сигурно ще бъде избрана като опасност ", счита Валери Нике.
 Министър-председателят на Япония Фумио Кишида
Дебати за "ядреното шерване "

Руско-украинската война може също и да ускори въздействието на тези в Токио, които приканват за по-големи военни разноски .

По време на акцията за парламентарните избори през 2021 година ръководещата дясна Либерално-демократическа партия (ЛДП) си сложи за дълготрайна цел да усили бюджета за защита до над 2 % от брутния вътрешен артикул при нормален 1 %.

Това "вече е действително постижима цел за тях ", счита Браун.

Дискусията дали страната да се снабди с потенциал за военни дейности , да вземем за пример във тип на ударни дронове, провокира различия предвид на пацифистката конституция на Япония от 1947 година, ограничаваща бойните й благоприятни условия до самозащита.

"Кадрите от Украйна, които видяхме, (обаче) ще са от изгода за искащите Япония да има по-силна национална защита ", означи Харис: "Самоотбраната от ден на ден ще замязва на смокинов лист. "

Нещо още по-полемично, ЛДП упорства да стартират диспути за нуклеарното въздържане , откакто депутати, в това число Абе, предложиха да се обмисли "ядрено шерване " с Вашингтон.

Малко евентуално е обаче това да стане в скоро време. Япония в действителност разчита на американския "ядрен чадър " , само че политическата традиция на страната й не разрешава да създава, има или приема на своя територия атомни оръжия.

Самото съществуване на диспути по този въпрос в страната, потърпевша от бомбардировките в Хирошима и Нагасаки, обаче откроява дълбоките последствия от руско-украинската рецесия. "Според мен още не сме видели целия резултат, който ще има тази война върху вътрешните полемики в Япония " , заключи Харис.

Ще отбележим въпреки всичко, че японските наказания против Москва до момента не са засегнали енергетиката и плана за газопровод в Далечния изток сред Сахалин и Хокайдо .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР