Студентският празник датира още от 1903 г., когато се е

...
Студентският празник датира още от 1903 г., когато се е
Коментари Харесай

Честит празник, студенти!

Студентският празник датира още от 1903 година, когато се е чествал 15-годишният празник на Софийския университет. През 1897 година министърът на просвещението проф. Иван Шишманов слага въпроса първото висше учебно заведение в България да има " по-особен, собствен празник ".

През 1902 г. Академичният съвет на Софийския университет взема решение това да е денят на просветителя Свети Климент Охридски - 25 ноември. По нов жанр това е 8 декември. Министерството се съгласява и студентите го означават за първи път през 1903 година

Празнуването е анулирано след 1944 година и е сменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската взаимност. През 1962 година празникът на Софийски университет на 8 декември още веднъж е възобновен.

На съвещание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 година е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на всички български студенти. Така празникът стартира да се празнува в цялата страна. Преди това Софийският университет взема решение да отдели патронния си празник от общия празник на 8 декември и дефинира 25 ноември за собствен формален празник.

Софийският университет, станал причина за честването на настоящия студентски празник, е учреден на 1 октомври 1888 година Създаден е по самодейност на Иван Шишманов и Емануил Иванов като Висш педагогичен курс при класическата гимназия с историко-филологическо поделение. Със закон от 1 януари 1889 година курсът се трансформира във висше учебно заведение с спомагателни отделения (факултети).

Както всекидневно, МВР взе съответните ограничения в страната за запазване на реда и сигурността. 

Ще има засилено полицейското наличие в регионите на питейните и увеселителните заведения. Ще бъдат проверявани всеобщо водачи за шофиране след приложимост на алкохол или наркотични субстанции.

Всички обекти, които ще бъдат проверявани във връзка празника са известени. Това са заведения за хранене, хижи, клубове и нощни заведения, увери той. Спрямо лицата, които ги стопанисват, са подхванати предварителни административни ограничения за основаване организация и недопускане на закононарушения и жестоко нарушение на публичния ред в самите обекти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР